kærnemælksboller
Udskriv

Kærnemælksboller med solsikkekerner

Lækre bløde og luftige kærnemælksboller med solsikkekerner - de er dejligt bløde og kan nydes både af store og små.
Antal: 20 stk

Ingredienser

  • 100 g solsikkekerner
  • 180 g kogende vand
  • 50 g blødt smør
  • 400 g kold kærnemælk
  • 20 g sukker
  • 25 g gær
  • 125 g stenformalet hvedemel
  • 575 g hvedemel
  • 13 g salt
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Kog vandet og hæld det over solsikkekernerne. Lad det køle til stuetemperatur.
  • Bland kærnemælk og sukker, og rør gæret ud i kærnemælken til det er opløst. Tilsæt det stenformalede hvedemel og rør rundt til der ikke er nogen klumper. Rør også blandingen af solsikkekerner og vand + det bløde smør i.
  • Tilsæt resten af hvedemelet og salt og begynd forsigtigt at ælte dejen. Ælt dejen godt igennem - gerne i 10-12 minutter på røremaskine, til dejenbliver blank og elastisk og slipper skålens sider.
  • Smør en skål med lidt olie og hæld dejen heri. Dæk med en opklippet plasticpose der lukkes helt tæt omkring skålen, så fugten bevares inde ved dejen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse med stuetemperatur i 45-60 min.
  • Vej dejen af i 20 boller a ca 70 g. Spænd bollerne godt op og tril dem så de bliver helt runde - fordel bollerne på to bageplader med bagepapir.
    Dejen kan godt være lidt klistret, og her kan det være en fordel at smøre bordpladen og hænderne med en lille smule olivenolie, så den ikke klistrer fast over det hele.
  • Lad bollerne hæve tildækket med en opklippet plasticpose og et viskestykke i 45 min.
  • Pensl bollerne med et sammenpisket æg, og bag en plade af gangen ved 210 grader traditionel ovn i 15-16 min. Hæld en smule kogende vand i bunden af ovnen i starten af bagetiden for at skabe lidt damp - men hæld endelig ikke for meget vand i bunden, da bollerne ellers vil blive blege i bunden.
    Lad bollerne køle lidt af inden de nydes.