juleboller med chokolade
Udskriv

Juleboller med appelsin, chokolade og julekrydderier

Lækre og luftige boller med masser af fyld i form af chokolade, rosiner, syltet appelsinskal og julekrydderier. De er allerbedst lune med rigeligt smør.
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 250 g kold sødmælk
  • 25 g gær
  • 25 g sukker
  • 1 æg
  • 500 g hvedemel
  • 1,5 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk ægte kanel, stødt
  • skal af 1,5 øko appelsin
  • 8 g salt
  • 75 g blødt smør
  • 85 g mørk chokolade, grofthakket
  • 50 g rosiner
  • 50 g syltet appelsinskal i tern
  • 1 æg til pensling
  • perlesukker
  • hasselnøddeflager

Sådan gør du

  • Hak chokoladen groft (pas på der ikke kommer for mange små stykker, da de vil smelte og farve dejen). Stil chokoladen på køl eller frys, så den er helt kold når den kommer i dejen.
  • Opløs sukker og gær i sødmælken. Rør ægget i, og tilsæt hvedemel, kanel og kardemomme. Ælt dejen et minuts tid, tilsæt salt og ælt videre ved lav hastighed (jeg bruger hastighed 2 ud af 5 på min røremaskine) i 5-6 minutter til dejen er elastisk og blank. Tilsæt smørret i små tern, lidt af gangen, mens du stadig ælter dejen. Når alt smørret er tilsat æltes dejen færdig i 1/2-1 minut. 
  • Hæld chokolade, rosiner og syltet appelsinskal i dejen og ælt den kort i 30 sekunder - ælt den eventuelt på bordpladen, hvis skålen er blevet varm. Ælt chokolade og frugt ind i dejen, så de bliver godt fordelt, men uden at chokoladen begynder at smelte.
  • Hæld dejen i en skål, dæk skålen til med et låg og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca 45 min.
  • Hæld dejen ud på en bordplade (ingen mel her!) og del den i 12 lige store stykker. Jeg vejer dejen af så bollerne bliver præcis lige store. Form bollerne ved at spænde dejen op under sig selv – det gøres ved at samle dejen på undersiden indtil den begynder at tage form som en rund kugle. Rul evt lige bollen på bordpladen til sidst.
  • Placer bollerne i rækker af 3*4 stk på en bageplade med bagepapir. med lidt mellemrum imellem. Jeg har 3-4 cm imellem hver bolle. Lad bollerne efterhæve dækket med en opklippet plasticpose i ca 30 min.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker og hasselnøddeflager. Bag bollerne i 13-14 min v 210 grader alm ovn. Lad bollerne køle lidt af før de nydes lune med smør.