Citronfromage med marengs og brændt hvid chokolade – en skøn og frisk dessert der vækker barndomsminder. Her har jeg dog givet den klassiske citronfromage et twist med lidt lakrids og brændt hvid chokolade. Men i princippet kan man jo toppe fromagen med lidt hvad man har lyst til.
Jeg elsker virkelig friske desserter – og især nu hvor foråret og sommeren banker på døren bliver man trang til syrlige søde sager endnu større. Nu hvor påsken er lige om hjørnet var en klassisk citronfromage jo oplagt. Jeg elsker virkelig den klassiske dessert, men da jeg ikke er så vild med ren flødeskum (som jo traditionelt kommes på toppen), så valgte jeg at toppe med små marengskys, brændt hvid chokolade og lidt lakrids. Og det klæder virkelig den friske og syrlige fromage!
Hvis du synes at påsken kalder på lidt ekstra lækkerier i form af dessert, så vil jeg varmt anbefale den klassiske citronfromage. Det er desuden en virkelig nem dessert at lave, så her kan alle være med.
God påske og søde kram, Pilen <3
Citronfromage med marengs og brændt hvid chokolade
Ingredienser
Citronfromage
- 4 blade husblas
- 3 æg (pasteuriserede)
- 100 g sukker
- fintrevet skal af 2,5 øko citron
- korn af 1/2 vaniljestang
- 0,75 dl citronsaft
- 2,5 dl piskefløde
Marengskys
- 100 g æggehvider
- 1/2 tsk eddike
- 1 nip salt
- 100 g sukker
- 100 g flormelis
- evt 1 lille tsk rå lakridspulver der mortes til en lidt finere pulver konsistens.
Brændt hvid chokolade
- 50 g hvid chokolade
Andet pynt
- evt lidt rå lakridspulver
- gule skovsyreblomster
Sådan gør du
Citronfromage
- Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand.
- Pisk æg, sukker, vaniljekorn og citronskal til en helt lys og meget luftig æggesnaps – den skal være næsten helt hvid og meget luftig, og sukkerkornene skal være opløst.
- Lun citronsaften og smelt husblassen ud i den lune citronsaft. Lad saften svale til stuetemperatur. Hæld den stuetempererede citronsaft i æggesnapsen i en tynd stråle mens du konstant pisker, så der ikke kommer klumper af husblas.
- Pisk fløden til let flødeskum og vend det af to omgange i æggesnapsen.
- Hæld citronfromagen i en eller to store skåle – eller alternativt kan den hældes på små glas, hvis den skal portion anrettes. Dæk skålen til med film og lad citronfromagen sætte sig i køleskabet i minimum 6 timer.
Marengs
- Hæld æggehvider, eddike og salt i en helt ren skål. Piske æggehviderne lyse og skummende (ikke helt stive).
- Tilsæt sukkeret lidt ad gangen mens du stadig pisker. Pisk blandingen til en stiv og sej marengs. Sigt flormelissen og vend den i marengsen.
- Del marengsen i to portioner og vend 1/2-1 tsk lakridspulver i den ene portion. Smag evt til så mængden af lakrids passer til dine smagsløg.
- Hæld marengsen på to sprøjteposer med stjernetylle og sprøjt marengsen ud på to bageplader med bagepapir – ca 1-1,5 cm i diameter. Bag begge plader i ovnen ved 90 grader varmluft i ca 1 time (jo større kys, des længere bagetid, og omvendt jo mindre kys, kortere bagetid). sluk ovnen og åben ovnlågen – lad dine kys stå 30 min yderligere i ovnen og køle af.
- Bag begge plader i ovnen ved 90 grader varmluft i ca 1 time (jo større kys, des længere bagetid, og omvendt jo mindre kys, kortere bagetid). sluk ovnen og åben ovnlågen – lad dine kys stå 30 min yderligere i ovnen og køle af.
- Lad dine marengskys køle helt af ved stuetemperatur inden de kommes i en lukket bøtte indtil servering.
Brændt hvid chokolade
- Hak chokoladen groft og fordel på en bageplade med bagepapir. Bag chokoladen i 8-10 minutter ved 150 grader traditionel ovn. Hold øje med chokoladen undervejs – den skal blive fin gyldenbrun.
- Lad chokoladen køle helt af i køleskab og hak den herefter groft.
Anretning
- Pynt din citronfromage med begge slags marengskys, grofthakket brændt hvid chokolade og evt et lille drys lakridspulver. Jeg pyntede også med lidt gule skovsyreblomster.
Karina
20/04/2020 at 07:42 (4 år ago)Mums- ser lækkert ud. ELSKER alt med citron. Er også ret vild med skålen – hvor er den fra? 🙂
pilenskoekken90
21/04/2020 at 10:33 (4 år ago)Tusind tak <3 Skålen er fra K.H. Würtz 🙂