Lækre og saftige koldhævede gulerodsboller med frø og kerner – helt klassiske gulerodsboller, som bare altid hitter. Jeg koldhæver bollerne, så de kan nydes friskbagte om morgenen.
Hvis der er noget jeg virkelig elsker at bage, så er det brød. Jeg bliver aldrig træt af friskbagte boller med smør og ost. Det er virkelig noget af det bedste jeg ved! Og selvom jeg elsker sprøde surdejsboller, så kan en klassisk gulerodsbolle altså også noget helt særligt. Og så er der desuden to herhjemme, som oftest bliver ret så glade, når der står friskbagte gulerodsboller på morgenbordet.
Disse gulerodsboller er helt klassiske med lidt solsikkerkerner og hørfrø. De er dejlig saftige og har en god krumme. Jeg har dog valgt at lave koldhævede gulerodsboller, da jeg foretrækker at bage om morgenen – og da jeg sjældent står op 3 timer før alle andre, så er det jo rart at kunne forberede dejen dagen inden.
Hvis man nu gerne vil bage gulerodsboller uden at koldhæve dem, så kan man jo sagtens putte lidt mere gær i (jeg ville nok putte 25 g gær i, og hæve dejen i ca 1,5 time).
Rigtig god bagelyst til jer alle – søde kram, Pilen <3
Koldhævede gulerodsboller med frø og kerner
Ingredienser
- 450 g koldt vand
- 100 g yoghurt
- 10 g gær
- 15 g akaciehonning
- 200 g groftrevne gulerødder
- 75 g solsikkekerner
- 50 g hørfrø
- 2 spsk olivenolie
- 175 g fuldkorns speltmel
- 575 g hvedemel med højt proteinindhold (jeg brugte manitoba hvedemel)
- 16 g salt
- 2 spsk olivenolie til at smøre bøtten med
- lidt solsikkekerner til drys
Sådan gør du
- Hæld vand, yoghurt, honning og gær i en røreskål (gerne til røremaskine), og rør med en ske til gæret er opløst. Tilsæt de øvrige ingredienser (pånær salt), og begynd at ælte dejen ved lav hastighed på en røremaskine – jeg ælter ved hastighed 2 ud af 5. Det er en fordel at bruge røremaskine, da dejen er ret fugtig, men den samler sig undervejs i æltningen.
- Ælt dejen i 2 minutter, tilsæt herefter salt og ælt videre i ca 8 min. Efter i alt 10 minutters æltning ved lav hastighed skulle dejen gerne have samlet sig, være blevet blank og slippe siderne af røreskålen – ellers ælt lidt videre (men uden at skrue op for hastigheden) til dejen slipper skålens sider.
- Smør en stor bøtte med de 2 spsk olivenolie – lad bare alt olien blive i skålen. Hæld dejen i bøtten og vend den rundt i olien.
- Læg låg på bøtten, og lad den hæve 1 time ved stuetemperatur. Kom herefter bøtten i køleskabet natten over (10-12 timer).
- Tænd din ovn på 220 grader alm ovn, og lad ovnen blive varm i ca 30 minutter. Hvis du har et bagestål, så lad det blive varm i ovnen. Alternativt, så lad en bageplade være i ovnen, som varmes op.
- Sørg for at din bordplade er lidt våd, uden at den svømmer i vand. Vend nu dejen ud på bordpladen. Træk lidt i dejen så den får form som et rektangel og drys med lidt solsikkekerner.
- Skær 4 * 5 baner, så du får i alt 20 boller. Fordel bollerne på 2 stykker bagepapir.
- Skub bagepapir og boller over på det varme bagestål, eller hiv bagepapiret med boller over på den varme bageplade. Bag bollerne ved 220 grader alm ovn i 18-20 min. Hold øje med at de bliver fine gyldne. Hæld lidt vand i bunden af ovnen i starten af bagetiden for at skabe lidt damp.
- Bag herefter den næste plade boller – lad dem køle lidt af inden de nydes mens de stadig er lune.
Hildegunn
02/10/2019 at 06:37 (5 år ago)hvilken slags yoghurt bruger du? kan man steke dem uden damp?
pilenskoekken90
03/10/2019 at 05:48 (5 år ago)Ja det kan man sagtens <3 jeg bruger bare tykmælk, men du kan også sagtens bruge a38, ymer eller kefir. Alt efter hvilket surmælksprodukt du normalt har stående 🙂