Vaniljekranse – rustikke vaniljekranse med ristede mandler


vaniljekranse

Vaniljekranse er en vaskeægte juleklassiker, som i min optik altid bør have en plads i kagedåsen op til jul. Min farmor laver de bedste vaniljekranse, men da jeg ikke ser hende før jul i år, måtte jeg ringe og lokke en opskrift ud af hende.

Da jeg ikke har en kødhakker til at køre dejen på måtte jeg justere opskriften lidt, så den kunne sprøjtes ud. Og da jeg elsker smagen af ristede mandler med skal, undlod jeg også at smutte mandlerne. Men “hemmeligheden” bag de her virkelig gode vaniljekranse er det store indhold af mandler. Det giver den skønneste smag, og de her vaniljekranse minder mig både om dem min farmor laver, men også om de kæmpe vaniljekranse man kan købe i Den Gamle By her i Århus – og de er dælme også gode.

Jeg har lavet vaniljekransene ret store, men man kan jo lave størrelsen som det passer en – også i forhold til hvilken størrelse tyl man har liggende. Husk blot at sætte bagetiden lidt ned hvis du laver dem mindre. Jeg er dog vild med de lidt store og rustikke vaniljekranse, som ikke bare er væk i en bid.

Det kræver lidt muller at sprøjte banerne ud til vaniljekransene, men hvis du bare kommer lidt dej i sprøjteposen af gangen er det meget lettere. Du kan også forsøge at sprøjte dejen direkte ud som kranse, men da dejen er ret fast er det lettere at sprøjte baner ud og så samle dem bagefter, ligesom hvis man lavede dem på en kødhakker.

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

vaniljekranse med sprøjtepose
vaniljekranse

Tip 1. Jeg brugte en stjernetyl på 1,6 cm i diameter med mange takker – hvis du vil have et lidt mere klassisk look, så brug en tyl med lidt mindre takker. Hvis du bruger en smallere tyl, så sænk bagetiden.

Tip 2. Min farmor bruger en kødhakker til at lave vaniljekransene på, hvor dejen godt må være mere fast. I hendes opskrift bruger man kun 1/2 sammenpisket æg, og dejen lægges på køl inden brug. Så hvis du har en kødhakker med stjernetyl, vil jeg anbefale dig kun at bruge 1/2 æg.

INGREDIENSER (30-40 stk)

250 g hvedemel
100 g mandler
200 g blødt smør
150 g fint rørsukker
1 stang vanilje (1/2 hvis du bruger de gode fede stænger)
1 æg

FREMGANGSMÅDE

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af rørsukkeret så de ikke klistrer så meget sammen. Pisk (meget kort) eller ælt med hænderne smør og rørsukker sammen – det skal kun lige blandes. Tilsæt ægget og pisk (igen kun kort) eller bland det med hænderne i dejen – igen skal det kun lige hænge sammen.

Hæld mandlerne på en bageplade med bagepapir og rist dem i ca 5 min ved 200 grader traditionel ovn. De skal lige få en smule farve og begynde at dufte af ristede mandler. Lad mandlerne køle af i 5-10 min.

Blend mandlerne sammen med lidt af hvedemelet i en minihakker til mandelmel – det behøves ikke at være helt fint, men det må ikke være så groft at det giver problemer med at sprøjte ud.

Bland hvedemel og mandelmel med dejen – jeg ælter det bare sammen med hænderne til en ensartet og sammenhængende dej. Ælt ikke for længe.

Kom ca halvdelen af dejen i en sprøjtepose (af kraftig kvalitet) med en stjernetyl. Sprøjt enten dejen ud direkte som kranse (det kan godt kræve lidt øvelse) – eller sprøjt dejen i baner af 26 cm. Når du sprøjter er det vigtigt at du holder et konstant tryk, så dejen bliver lige tyk over det hele – hvis den er helt umulig at sprøjte ud, så ælt lige kort dejen igennem med hænderne (kun kort, da vaniljekransene ikke bliver sprøde, hvis de æltes for meget). Del dejbanerne i to lige store stykker af 13 cm og form dem forsigtigt til vaniljekranse. Løft dem forsigtigt over på to bageplader med bagepapir og sørg for lidt mellemrum imellem dem.

Bag dine vaniljekranse ved 190 grader varmluft i 10-11 min. Hold øje med dem – de skal blive let gyldne.

vaniljekranse med sprøjtepose


2 Comments on Vaniljekranse – rustikke vaniljekranse med ristede mandler

 1. Pernille A
  16/12/2018 at 19:15 (2 år ago)

  Nøj, det lyder godt – dét må jeg prøve. Tak for en meget dejlig blog!

  Svar
  • pilenskoekken90
   18/12/2018 at 07:32 (2 år ago)

   Tak fordi du følger med – håber at vaniljekransene falder i god jord <3

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *