Æbletærte med kanel og brunet smør


æbletærte

Lun æbletærte emmer af efterår og indendørs hygge – og denne æbletærte med brunet smør og kanel er den bedste jeg indtil nu har bagt. Æbletærten byder på en smørsprød mørdej, saftigt mazarinfyld med brunet smør og friske æbler vendt med kanelsukker.

Hvis du også er glad for at bruge sæsonens mange æbler i bagværk, så er tærten her super simpel, men virkelig lækker. Jeg havde en rest brunet smør som jeg brugte i mazarinfyldet, hvilket giver dejlige karamelnoter og en let nøddeagtig smag – virkelig godt! Hvis du ikke har brunet smør kan du selv lave det på følgende måde (og ellers kan du altså sagtens bruge almindelig smør, hvis du bare gerne vil igang med at bage, og ikke har brunet smør på lager):

  • Hæld 250 g smør i en gryde og smelt det ved medium varme. Når alt smørret er smeltet skruer du op for varmen indtil smørret begynder at bruse.
  • Skru nu ned til medium-kraftig varme, så smørret stadig bobler, men uden at det bruser helt vildt. Lad smørret stå i 10-15 minutter indtil det har fået en gylden farve og smager skønt af nødder og karamel. Tjek til smørret efter 10 minutter, så du ikke brænder det på.
  • Tag smørret af varmen og hæld det over i en skål uden at få bundfaldet med.
  • Nu kan du bruge det brunede smør til fx sauce ovenpå en lækker omgang grøntsagsmos eller til fisk – ellers dækker du skålen til og stiller det i køleskabet i minimum 3 timer, indtil det har sat sig. Herefter kan det bruges i fx denne æbletærte.

Jeg håber at i nyder søndagen derude – måske med en lækker kage eller lidt søndagsbagning. Herhjemme tager vi en rolig dag med rengøring og afslapning efter en lidt hård nat.

Søde kram, Pilen <3

æbletærte

Hvis du er vild med æbletærter og æblekager, så er disse to varianter også altid et hit:


INGREDIENSER (6-8 pers)

Mørdej

60 g flormelis
150 g hvedemel
1 nip salt
80 g koldt smør
1 æggeblomme
1 spsk koldt vand

Mazarinmasse

150 g marcipan
100 g rørsukker
100 g blødt brunet smør
1 æg, stuetempereret
1 nip flagesalt

Æblefyld

3 æbler, skrællet og skåret i tynde både
1 tsk kanel
2 spsk rørsukker

FREMGANGSMÅDE

Mørdej

Bland hvedemel, flormelis og salt i en stor skål. Tilsæt smør i små tern og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med æggeblommen og vand indtil dejen er ensartet – pas på ikke at ælte dejen for meget, den skal kun lige samles. Tryk dejen lidt flad, pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i ca 1 time.

Efter 1 time tages mørdejen ud af køleskabet og den rulles tyndt ud på et meldrysset bord. Løft forsigtigt dejen over i tærteformen (24 cm) – evt ved forsigtigt at rulle dejen om en kagerulle. Tryk forsigtigt dejen ud i formen, og kør en kagerulle hen over kanterne for at få en skarp kant. Sæt tærtebunden på køl yderligere 1/2 time mens du klargør fyldet.

Mazarinmasse

Ælt marcipan og rørsukker sammen til en sammenhængende masse. Pisk marcipanblandingen sammen med det bløde brunede smør til det begynder at blive cremet og sammenhængende i konsistensen. Tilsæt ægget og pisk dejen godt igennem til den bliver lys og luftig. Tilsæt salt og rør rundt.

Fordel mazarinmassen i den afkølede tærtebund.

Æblefyld

Skræl æblerne og del dem i 4, så du kan skære kernehuset fra. Del nu de kvarte æbler yderligere i tynde både – ca 4-5 både per kvarte æble. Vend æblerne i kanel og rørsukker og sørg for at det er godt fordelt på alle æblestykkerne.

Fordel æblerne på mazarinmassen i to cirkler som på billederne.

Bag tærten ved 180 grader traditionel ovn i ca 40 min til den er gylden på kanterne og gennembagt i midten.

Lad tærten køle let af inden den nydes lun med kold creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.

æbletærte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *