Pæretærte med mandelmasse og chokolade


pæretærte

Pæretærte med mandelmasse og chokolade – endnu en lækker tærte til samlingen. For tærter får jeg aldrig nok af. Der er altså næsten ikke noget mere lækkert end en tærte med sprød mørdejsbund, saftigt fyld af nødder og frugt, og så serveret med en kold cremefraiche eller flødeskum.

Denne pæretærte er fyldt med en mandelmasse lavet på ristede mandler, hvilket giver en dejlig intens smag – toppet med vaniljepocherede pærer. Jeg har blot taget udgangspunkt i min rabarbertærte fra i sommers og gjort den lidt mere efterårsagtig med mørk chokolade og pærer. Virkelig en lækker kombination – den smager så skønt når den stadig er lidt lun med en kold cremefraiche eller flødeskum til.

Rigtig dejlig søndag til jer alle – søde kram, Pilen <3

pæretærte med mandelmasse


Tip! der bliver for mange pocherede pærer, men de kan sagtens gemmes og nydes til en klassisk dessert som fx Pære Belle Helene eller i enhver anden slags pærekage. Så put gerne lidt ekstre pærer i gryden, så du har til en ekstra tærte eller dessert.

INGREDIENSER (6-8 pers)

Pocherede pærer

5 pærer
1 liter vand
350 g sukker
korn af 1/2 vaniljestang
skal og saft af 1/2 øko citron

Mørdej

60 g flormelis
150 g hvedemel
1 nip salt
80 g koldt smør
1 æggeblomme
1 spsk koldt vand

Fyld

100 g ristede mandler
100 g sukker
90 g blødt smør
1 æg, stuetempereret
50 g mørk chokolade

en håndfuld grofthakkede ristede mandler

FREMGANGSMÅDE

Pocherede pærer

Skræl pærerne og kær dem i halve. Fjern kernehuset og stilken.

Hæld vand, sukker, vaniljekorn- og stang og citronsaft i en gryde og bring det i kog. Skru ned så det kun simrer og kom pærerne ned i sukkerlagen. Lad pærerne simre i sukkerlagen i ca 15 min. Sluk for varmen og lad pærerne køle ned i sukkerlagen.

Når pærerne er kølet af så dup dem forsigtigt af på et stykke køkkenrulle, så de ikke er alt for våde. De pærer du ikke har plads til i tærten kan gemmes i et stort glas sammen med lagen.

Mørdej

Bland hvedemel, flormelis og salt i en stor skål. Tilsæt smør i små tern og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med æggeblommen og vand indtil dejen er ensartet – pas på ikke at ælte dejen for meget, den skal kun lige samles. Tryk dejen lidt flad, pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i ca 1 time.

Efter 1 time tages mørdejen ud af køleskabet og den rulles tyndt ud på et meldrysset bord. Løft forsigtigt dejen over i tærteformen (24 cm) – evt ved forsigtigt at rulle dejen om en kagerulle. Tryk forsigtigt dejen ud i formen, og kør en kagerulle hen over kanterne for at få en skarp kant. Sæt tærten på køl yderligere 1/2 time. Prik bunden med en gaffel og forbag den i 5 min ved 200 grader traditionel ovn. Skru ned for ovnen til 180 grader. Lad tærtebunden køle af inden fyldet kommes i.

Fyld

Rist mandlerne på en pande ved medium varme til de tager lidt farve (ca 5 min) og blend dem fint til mandelmel. Pisk smør og sukker til en ensartet blanding – tilsæt det ægget og pisk det godt sammen til det er lyst og luftigt. Vend mandelmel i dejen til en ensartet blanding. Hak chokoladen groft og rør det i mandelmassen. Hæld blandingen i den forbagte tærtebund.

Tag 6-8 halve pærer fra til tærten – det kommer an på størrelsen af dine pærer, hvor mange der er plads til. Jeg havde kun plads til 6 halve pærer, da de var ret store.

Skær skrå snit i dine halve pærer uden at skære helt igennem. Fordel pærerne ovenpå mandelmassen i tærten og tryk dem let ned. drys med en håndfuld grofthakkede ristede mandler.

Bag tærten ved 180 grader traditionel ovn i ca 40 min. Tjek med en pind at mandelmassen er gennembagt. Alt efter hvor våde dine pærer er kan bagetiden variere.

Lad tærten køle lidt af inden den nydes med letpisket flødeskum eller creme fraiche.

pæretærte med mandler


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *