Nøddekage med havtornmousse og karamelliseret hvid chokolade


nøddekage

Lækker og sæsonaktuel nøddekage med den skønneste friske havtornmousse på toppen og karamelliseret hvid chokolade. De små nøddekager er den perfekte kombination af sprødt, sødt og syrligt – og så får de den fineste farve pga de orange havtorn.

Da jeg ikke lige orker at begive mig ud i naturen for at plukke havtorn, så tyer jeg til den frosne variant – så hold dig endelig ikke tilbage bare fordi du ikke lige skal ud og plukke havtorn selv. Havtorn har en virkelig skøn og frisk smag, som jeg synes går virkelig godt sammen med æble og vanilje – prøv fx min havtornmarmelade med æble og vanilje. Den smager så godt, så derfor calgte jeg at bruge de samme smage i min havtornmousse og det fungerede virkelig godt.

Nøddebundene er glutenfri og inspireret af altid dygtige Maja Vase – jeg har blot brugt de nødder jeg havde på lager og tilsat et nip flagesalt og en god håndfuld karamelliseret hvid chokolade. Selve nøddebundene er meget søde, men sammen med den syrlige mousse smager det virkelig godt. Lav nøddekagen i mini versioner som her – eller bag først bunden i en springform og støb moussen ovenpå, hvis du foretrækker en stor kage.

Jeg har brugt høje silikoneforme fra Silikomart – de kan købes her hvis i også har lyst til at lave mini versionen.

Rigtig god fornøjelse med kagebagningen – søde kram, Pilen <3

Lige en lille opdatering på bloggen – endelig virker alle mine links fra google igen! YES! Til gengæld er der forsvundet en del billeder fra en masse indlæg, og de skal lægges ind manuelt, så det tager lige en god portion tid. Jeg arbejder så hurtigt jeg kan, men jeg vil jo også stadig gerne dele lidt nye opskrifter med jer, så billederne bliver lagt på løbende. Og skriv endelig hvis i falder over noget der ikke virker, så skal jeg prøve at få det ordnet hurtigst muligt. TAK for jeres tålmodighed – jeg sætter pris på hver og en af jer der følger med <3

nøddekager


INGREDIENSER (12 stk)

Nøddebunde

125 g ristede og afskallede hasselnødder
75 g ristede mandler
200 g sukker
1/4 tsk flagesalt
100 g æggehvide (svarer til ca 3 æggehvider)
75 g amber chokolade (karamelliseret hvid chokolade fra Summerbird)

Havtornmousse

2,5 blad husblas
200 g frosne eller friske havtorn
1 dl æblemost
90 g sukker
1/2 vaniljestang
2 dl piskefløde
100 g græsk yoghurt 2 % (alternativt kan en 10% eller skyr også bruges)

Pynt

50 g amber chokolade (karamelliseret hvid chokolade fra Summerbird) – chokoladen til pynten skal være køleskabskold inden brug.
guldstøv
tørrede kornblomster

FREMGANGSMÅDE

Nøddebunde

Blend 75 g af hasselnødderne og 50 g af mandlerne til fint nøddemel. Hak resten af nødderne groft i en minihakker. Bland nøddemel, hakkede nødder, sukker og flagesalt i en stor skål. Tilsæt æggehviderne og rør ingredienserne godt sammen med en dejskraber til en homogen blanding. Hak amber chokoladen groft (dog ikke alt for store stykker) og rør den i dejen.

Fordel dejen i 12 høje silikone cylinderforme – fyld dem halvt op (ca 2,5 cm). Jeg havde en smule dej til overs, som jeg bare bagte i en muffinform ved siden af. Bag bundene ved 180 grader traditionel ovn i ca 25 min. Lad bundene køle af i silikoneformen og stil silikoneformen med bundene i fryseren til de er helt frosne – dette tager 4-6 timer.

Når nøddebundene er helt frosne skubbes de ud af silikoneformen, så den kan rengøres inden moussen skal støbes heri. Opbevar stadig bundene på frys indtil kagerne skal samles.

Havtornmousse

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand i minimum 10 minutter.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud – mas kornene sammen med noget af sukkeret. Kom vaniljesukker, vaniljestang, sukker, havtorn og æblemost i en lille gryde og giv det et opkog. Skru ned til medium varme og lad det simre i ca 15 minutter til havtornene er kogt ud.

Blend blandingen i gryden og hæld det gennem en finmasket sigte. Hæld havtornpuréen tilbage i gryden og kog det nu ind ved medium varme til du har 1 dl havtornsirup -det tog ca 15 minutter for mig.

Hæld havtornsiruppen i en skål, vrid husblas fri for vand og smelt husblassen i den varme sirup. Lad siruppen svale til stuetemperatur.

Pisk fløden til let skum. Hæld den græske yoghurt i en skål og rør rundt i yoghurten, så den ikke klumper. Hæld den stuetempererede havtornsirup i den græske yoghurt mens du hele tiden røre i blandingen, for at undgå klumper. Når du har en ensartet blanding vendes flødeskummet i af to omgange – vend det forsigtigt sammen med en dejskraber, så du ikke slår luften ud af moussen.

Hæld din havtornmousse i en sprøjtepose og klip et hul i spidsen. Fordel havtornmoussen i de 12 cylinder silikoneforme – sørg for at stille din silikoneform på et bræt inden du fylder moussen i, da den så er lettere at flytte på bagefter. Stik en nøddebund ned i hver form så den rammer moussen – sørg for at det er “toppen” af din nøddebund der rører moussen. Stil silikoneformen i fryseren, og lad kagerne fryse i minimum 6 timer.

Pynt

Sørg for at chokoladen er køleskabskold – bræk chokoladen i mindre stykker og kør herefter chokoladen i en blender eller minihakker til den bliver “hakket” groft. Kør den endelig ikke for længe i maskinen, da varmen fra maskinen så vil smelte chokoladen.

Når chokoladepynten har den ønskede “størrelse” hældes det i en skål og blandes med guldstøv til det er dækket.

Befri nøddekagerne fra silikoneformen og placer dem på et bræt med et stykke bagepapir, da de så er lettere at flytte. Lad kagerne tø op i køleskabet i ca 2 timer. Hvis der dannes lidt fugt på kagerne kan det forsigtigt duppes væk med en serviet.

Top kagerne med en skefuld “chokoladeguld” og pynt evt med lidt tørrede kornblomster.

Server gerne kagerne samme dag som de er tøet op, da de ellers vil stå og blive meget “våde” – til gengæld kan kagerne opbevares i fryseren i flere uger inden servering.

nøddekager


 

9 Comments on Nøddekage med havtornmousse og karamelliseret hvid chokolade

 1. Amalie Poulsen
  13/09/2018 at 07:48 (4 år ago)

  Hvad er grunden til, at du laver dem på hovedet? Kunne man ikke bare hælde moussen ovenpå de bagte bunde, mens de stadig er i formen? Eller er det fordi, de er nemmere at få ud af formen på denne måde?

  Svar
  • pilenskoekken90
   14/09/2018 at 09:08 (4 år ago)

   Det er for at få en skarp og glat overflade på toppen af kagerne. Plus at de bliver en lille smule højere end selve formen, så når man stikker bunden ned i, så vil den stikke lidt over kanten 🙂

   Svar
 2. Sara
  08/12/2018 at 17:11 (4 år ago)

  Er det meningen at æggehviderne skal piskes stive inden de kommer i dejen?

  Svar
  • pilenskoekken90
   11/12/2018 at 07:53 (4 år ago)

   Nej de skal ikke piskes – kagen bliver tung og konfektagtig i konsistensen 🙂

   Svar
 3. Julie
  11/01/2019 at 16:28 (3 år ago)

  Kan man lave den som én stor kage og i så fald hvor mange cm skal springformen så være? 🙂

  Svar
  • pilenskoekken90
   29/01/2019 at 07:23 (3 år ago)

   Det vil jeg sagtens mene at du kan – jeg vil gætte på at det passer med en 20-22 cm springform <3

   Svar
 4. Anette Skibsted
  18/04/2019 at 12:28 (3 år ago)

  Hvor mange personer er der regnet med i opskriften?
  Mvh Anette

  Svar
  • pilenskoekken90
   20/04/2019 at 11:00 (3 år ago)

   Kære Anette. Der er til 12 kager i opskriften, og du skal beregne 1 kage per mand. God påske <3

   Svar

1Pingbacks & Trackbacks on Nøddekage med havtornmousse og karamelliseret hvid chokolade

 1. […] her lækre nøddekager med den fine orange-gule havtornmousse skriger jo nærmest af påske. En virkelig lækker dessert der byde på knasende nødder, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *