Islagkage med kaffeis, brownie og karamelganache


islagkage med kaffeis

Så er vi nået til anden opskrift i min lille kavalkade af islagkager her på bloggen – denne gang får i opskriften på en helt fantastisk lækker islagkage med kaffeis, brownie og karamelganache. Er du kaffe- og chokoladefan, så er jeg ret sikker på at denne her vil falde i god jord.

Kagen består af en saftig og melfri browniebund med ristede hasselnødder, et generøst lag karamelganache med lidt flagesalt og en virkelig lækker og cremet kaffeis lavet på bønner fra Coffee Collective.

Jeg har brugt en forholdsvis lys kaffebønne, som vi herhjemme bruger til filterkaffe. Bruger du fx en espressobønne vil jeg nok anbefale at skære lidt ned på mængden af kaffe, da den vil smage kraftigere igennem. Da jeg koger kaffen op med mælk og fløde vil det have ret stor betydning for smagen, hvilken bønne du bruger. Så brug endelig din yndlingskaffe, men vælg ikke en der er alt for mørk, da smagen så vil blive alt for kraftig.

Jeg har brugt Akmel Nuri fra Coffee Collective som er en natural bønne med en sødlig og frugtig smag.

Det her er en islagkage for voksne og for de kaffeglade – og herhjemme en ny favorit i kategorien af islagkager.

Rigtig god weekend til jer alle – søde kram, Pilen <3

kaffeis

islagkage med kaffeis


INGREDIENSER (8 pers)

Brownie

1 æg
75 g sukker
80 g chokolade
50 g smør
35 g ristede hasselnødder

Karamelganache

150 g amber chokolade fra Summerbird (eller karamelliseret hvid chokolade)
75 g fløde
1 nip flagesalt

Kaffeis

30 g kaffe, kværnet groft (fx til stempelkande) – jeg har brugt en kaffe fra Coffee Collective
3 dl piskefløde
3 dl sødmælk
135 g sukker
4 æggeblommer

Pynt

100 g mælkechokolade i blok (vigtigt at det er blokchokolade, da du ellers ikke kan lave chokoladespåner)
chokoladeperler
hasselnødder vendt i lidt guldstøv
rød skovsyre

FREMGANGSMÅDE

Brownie

Pisk æg og sukker hurtigt sammen til en sammenhængende blanding. Smelt smørret i en gryde og tilsæt chokoladen. Tag gryden af varmen og rør rundt indtil chokoladen er smeltet sammen med smørret. Hæld chokoladesmørret ned til æggene og pisk det godt sammen til det tykner og bliver til en sammenhængende dej – det skal bare piskes med et piskeris i ca 30 sek.

Hæld dejen i en 16 cm springform eller kagering med bagepapir i bunden. Hak hasselnødderne groft og drys på toppen af dejen. Bag kagen ved 180 grader traditionel ovn i 17-18 minutter til den lige har sat sig. Lad brownien køle helt af i køleskabet.

Befri den afkølede brownie fra formen og gør formen ren langs siderne. Placer igen brownien i formen med et nyt stykke kagepapir under bunden og kageplast langs siderne. Stil tilbage på køl mens du laver ganachen.

Karamelganache

Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld det over den smeltede chokolade. Rør godt rundt i skålen med hurtige bevægelser – rør indtil ganachen tykner og samler sig. Kør den evt igennem med en stavblender hvis den klumper. Tilsæt flagesalt og smag til.

Hæld din karamelganache over browniebunden og jævn overfladen. Stil bunden i fryseren.

Kaffeis

Kværn kaffebønnerne groft – jeg har brugt en kværningsgrad der passer til stempelkande.

Pisk æggeblommer og sukker til det er lyst og luftigt.

Hæld sødmælk, fløde og kaffebønner i en stor gryde og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen og lad blandingen trække med låg på i 15 min. Hæld herefter flødeblandingen igennem en finmasket si (det er vigtigt at den er finmasket for at undgå kaffegrums i isen).

Hæld flødeblandingen over æggesnapsen i en tynd stråle mens du pisker indtil alt fløden er tilsat. Hæld iscremen tilbage i gryden og varm iscremen op ved medium varme til 83 grader. Sørg for hele tiden at røre i cremen og tag straks gryden af varmen når den er 83 grader.

Hæld iscremen i en ren skål. Dæk cremen til med husholdningsfilm, så der ikke dannes kondens, og stil den på køl minimum 6 timer til den er helt kold. Du kan evt lave et isbad til at sætte skålen i, så cremen køler hurtigere.

Kør den kolde creme på ismaskine til den har konsistens som softice og hæld den herefter over den frosne browniebund med karamelganache. Jævn evt overfladen med en spatel.

Stil islagkagen i fryseren i minimum 6 timer.

Pynt

Tag islagkagen op ca 10 minutter før servering.

Sørg for at mælkechokoladen har stuetemperatur. Lav chokoladespåner ved at skrabe en kniv hen over bagsiden af chokoladen gentagne gange, indtil du har en stor portion chokoladespåner. Stil evt chokoladespånerne et par minutter på frys inden de kommes på kagen, da de så er lettere at håndtere.

Pynt islagkagen med chokoladespåner, hasselnødder vendt i guldstøv, chokoladeperler og rød skovsyre – du kan sagtens freestyle og bare bruge de ting du har liggende som pynt på kagen.

islagkage med kaffe


 

1 Comment on Islagkage med kaffeis, brownie og karamelganache

  1. Maria
    27/02/2023 at 07:43 (7 måneder ago)

    OMG! Denne opskrift er intet mindre end vidunderlig. Lige tilpas af det hele 🙂
    TAK!

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *