Fødselsdagsboller


teboller

Lige så meget som jeg elsker en sprød og luftig surdejsbolle med smør og ost – lige så meget elsker jeg de bløde og smørfyldte fødselsdagsboller med ekstra smør på. Der er bare noget virkelig hyggeligt og nostalgisk over de bløde hvide fødselsdagsboller med den skønneste smag af smør og kardemomme.

Vi bagte bollerne her til Jonas’ fødselsdag, og de var virkelig et hit. Hvis du ikke skal bruge så mange kan du sagtens halvere portionen eller fryse de overskydende ned. Og så vil jeg lige understrege at det absolut ikke behøves at være nogens fødselsdag, for at bage og spise bollerne her. Jeg vil mene at de kan nydes hele året rundt – fødselsdagsfejring eller ej.

Hvis du trænger til lidt forkælelse på nogle af de lidt for mange kolde dage der stadig hærger det danske forår, så er det bare om at komme igang med bollerne her. Det er ikke et projekt der tager voldsom lang tid, og så smager de altså bare godt med smør når de er helt nybagte.

Rigtig dejlig onsdag til jer alle – og søde kram, Pilen <3

fødselsdagsboller


INGREDIENSER (32 stk)

250 g smør
4,5 dl sødmælk
5 spsk sukker
50 g gær
3 æg
900 g hvedemel
3 tsk kardemomme (eller nøjes med 2 tsk, hvis du foretrækker ikke at kunne smage kardemommen så meget)
2 tsk salt

1 æg til pensling

FREMGANGSMÅDE

Smelt smørret i en gryde og tag gryden af varmen. Hæld sødmælk ned til smørret og tjek at blandingen er lillefingervarm. Hæld blandingen i en skål og rør gær og sukker ud heri. Tilsæt æg og rør dem ud i den våde blanding.

Hæld hvedemel, kardemomme og salt i skålen og ælt dejen godt sammen til den får en blank overflade. Dæk skålen med et låg og lad dejen hæve i ca 1 time til dobbelt størrelse.

Hæld dejen ud på en bordplade med lidt mel og del dejen i 32 lige store stykker – her kan du veje dem af for at få alle bollerne ens i størrelse. Spænd bollerne op under sig selv så de bliver fine og runde og placer dem på 3-4 bageplader med bagepapir – med sammenfatningen nedad. Dæk bollerne med et klæde og lad dem efterhæve i ca 45 min.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bag en plade af gangen ved 200 grader traditionel ovn i ca 12 min til de er gyldne.

fødselsdagsboller


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *