Hjemmelavet toastbrød


luksus toast

Nogle gange skal det bare gå hurtigt – andre gange har man bare lyst til noget lækkert, lidt snasket og nemt. Og der er toast altså en evig vinder. Især hvis man lige gider at gøre lidt ekstra ud af fyldet, sørge for en god ost og en god skinke – og især hvis man også har hjemmelavet toastbrød.

Dette hjemmebagte toastbrød smager virkelig lækkert, har en skøn krumme og så kan det sagtens fryses i skiver, så det er lige til at lave toast når det skal gå hurtigt.

Toastbrødet er med grahamsmel og speltmel, hvilket giver en dejlig smag. Selvom brødet oprindeligt er lavet til en omgang toast, så smager en nybagt skive med smør nu absolut heller ikke dårligt.

Jeg har fyldt mine toast meget klassisk med dijonsennep, en god italiensk skinke og en lækker ost. Har du en god vesterhavsost eller en Gammel Knas fra Arla Unika, så bliver toasten kun bedre af dette. Derudover havde jeg en rest karamelliserede rødløg tilbage fra en tærte, som jeg også kom i toasten, og det smagte intet mindre end fantastisk. Så hvis du har overskuddet, så lav lige sådan en omgang karamelliserede løg – det løfter toasten til helt nye højder.

Bare fordi vi nu er trådt ind i et nyt år og tømmermændene fra 1. januar nok er forsvundet, så synes jeg bestemt at der stadig kan være plads til en god snasket toast indimellem. Især den hjemmelavede af slagsen med ekstra kærlighed.

Rigtig dejlig torsdag til jer alle og søde kram, Pilen <3

hjemmelavet toastbrød hjemmelavet toastbrød


INGREDIENSER (1 brød)

4 dl lun sødmælk
20 g gær
30 g sukker
75 g grahamsmel
200 g speltmel (sigtet)
300 g hvedemel
75 g blødt smør
12 g salt

Karamelliserede rødløg

2 store rødløg
1 stor spsk smør
1,5 tsk sukker
1 tsk eddike
frisk timian
salt og peber

Forslag til fyld til toast

God ost (fx vesterhavsost eller Gammel Knas)
en god italiensk skinke
dijonsennep
frisk timian

FREMGANGSMÅDE

Rør gær og sukker ud i den lune mælk. Tilsæt grahamsmel og speltmelt og rør det hele godt sammen. Tilsæt hvedemel og salt og ælt dejen igennem. Tilsæt smør i små tern og ælt dejen godt igennem til den bliver blank og elastisk.

Hæld dejen i en skål og dæk skålen med et viskestykke. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Hæld dejen ud på en bordplade drysset med lidt mel og form forsigtigt dejen til et rektangel. Fold dejen en smule ind i enderne (på det korte led) og rul derefter dejen forholdsvis stramt sammen på det lange led.

Smør en stor brødform med smør og læg dejen med sammenfatningen nedaf i formen. Dæk formen med et viskestykke og lad dejen efterhæve en time ved stuetemperatur.

Pensl brødet med lidt mælk og bag brødet ved 180 grader traditionel ovn i ca 45 min.

Lad brødet køle af før det skæres i skiver.

Karamelliserede rødløg

Skær løgene i tynde ringe – evt på et mandolinjern.

Smelt smørret i en pande ved medium varme og hæld løgene på panden. Lad dem blive bløde mens du rører rundt i løgene i ca 5 min. Tilsæt herefter sukker og eddike, skru ned for varmen til svag varme og lad løgene karamellisere på panden – dette tager ca 10 min. Rør i det jævnligt.

Smag til med frisk timian, salt og peber.

Toast

Skær gode skiver at dit toastbrød og smør det med dijonsennep. Fyld toasten med en god skinke, rigeligt ost og karamelliserede rødløg.

Steg dine toast i et toastjern eller paninijern indtil osten er smeltet og toasten er gylden. Åbn forsigtigt toasten og drys med lidt frisk timian inden servering.

toastbrød


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *