Passionsfrugttærte med mandelkrokant

Cookiekage med karamelliseret hvid chokolade og kirsebærmousse – nytårskage


nytårskage

Cookiekage med karamelliseret hvid chokolade, kirsebærmousse og lakrids – tredje nytårsdessert i min lille nytårskalender, og en virkelig festlig og lækker en af slagsen.

Denne lækre nytårskage består af en chewy cookiebund med lakrids og karamelliseret hvid chokolade, en saltkaramelganache og en skøn kirsebærmousse – lavet på resterne af julens amarena kirsebær. En virkelig god måde at få brugt de sidste kirsebær på, uden at kagen på nogen måde smager julet.

Denne kage kan sagtens laves et par dage før den skal serveres – opbevar den blot på frys og lad den tø op i køleskabet stille og roligt på dagen hvor den skal serveres. Så er der kun det sjove tilbage med pynt og lir – og her må det jo gerne være lidt festligt, når nu det er en nytårskage! Giv den gerne gas med endnu mere glimmer, glitter, stjernekastere osv end jeg har gjort – det er så dejligt festligt! <3

Hvis du vil kaste dig ud i en lidt mere utraditionel kage der virkelig smager helt og aldeles FANTASTISK – så er det her altså et virkelig godt bud! Og lakridsen er virkelig ikke særlig gennemtrængende, hvis nu der skulle sidde nogle lakridsskeptikere derude – den giver blot et lækker modspil til den søde karamelsmag.

I morgen kommer sidste nytårsdessert for i år på bloggen – hvem har sagt at man kun skal nøjes med en?

Søde og festlige nytårskram, Pilen <3

kirsebærmousse cookiekage

Tip! Jeg har brugt quenelle forme i silikone fra Kunst og Køkkentøj – du kan også sagtens lave moussebomber i andre forme, alt efter hvilke du har liggende derhjemme.


INGREDIENSER (8-10 pers)

Cookiekage

75 g blødt smør
150 g rørsukker
1 æg
1 nip flagesalt
50 g finhvalsede havregryn
75 g hvedemel
1,5 tsk lakridspulver (jeg har brugt RAW liquorice powder fra Johan Bülow)
75 g karamelliseret hvid chokolade (fx Amber fra Summerbird)

Saltkaramelganache

175 g karamelliseret hvid chokolade
80 g piskefløde
1 nip flagesalt (smag til)

Kirsebærmousse

3,5 blade husblas
125 g amarena sirup
110 g sukker
1 vaniljestang
60 g citronsaft
275 g piskefløde
200 g græsk yoghurt

Pynt

Amarena kirsebær
crispy pearls
guldstøv
rød skovsyre

Karamelcookies

Pisk smør og rørsukker lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk igen til blandingen bliver helt lys og cremet. Rør havregryn, hvedemel, lakridspulver og salt i dejen. Hak chokoladen groft og vend den i cookiedejen. Kom dejen i en pose og lad den trække i køleskabet i minimum 1 time – dette kan også sagtens laves dagen før og trække natten over på køl.

Tryk en klump dej helt fladt ud i en 18 cm kagering placeret på et stykke bagepapir (lad evt dejen temperere i ca 15 min inden du trykker den ud i formen).

Bag din cookie ved 200 grader traditionel ovn i ca 15 min. Lad den køle let af inden du køler den helt af i køleskabet.

Skub cookiekagen ud af kageringen og vask kageringen af. Placer kageringen på et fad og beklæd den med kageplast rundt langs kanten. Skub forsigtigt cookiebunden ned i kageringen igen.

Saltkaramelganache

Hak chokoladen groft og smelt den i mikroovnen eller over vandbad. Varm fløden op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen mens du rører fra midten af skålen med en dejskraber – med små hurtige bevægelser. Stavblend ganachen og smag til med flagesalt.

Hæld ganachen over den afkølede cookiebund og tip forsigtigt fadet med formen for at ganachen fordeler sig på hele overfladen. Stil kagen på frys mens du laver moussen.

Kirsebærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i minimum 15 min.

Hæld amarena sirup, citronsaft, sukker, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde. Kog blandingen op indtil sukkeret er smeltet og hæld det gennem en sigte over i en skål. Vrid husblassen fri for vand og hæld det i skålen – rør rundt så husblassen smelter ud i den varme sirup. Lad siruppen køle til den er lillefingervarm.

Hæld græsk yoghurt i en skål og rør det lind. Pisk fløden til et let skum og vend det af flere omgange i den græske yoghurt – pas på du ikke slår luften ud af flødeskummet.

Tag en stor skefuld flødeskum og rør i den håndvarme sirup – rør indtil der ikke er flere klumper. Gentag denne proces en enkelt gang mere. Hæld nu siruppen med lidt fløde i flødeskummet af 2-3 omgange og vend det forsigtigt rundt – vær igen forsigtig med ikke at slå luften ud af skummet. Sørg for at moussen bliver ensartet uden klumper.

Hæld først lidt af moussen 6 af silikoneformene (jeg lavede lidt ekstra hvis nogle af dem skulle blive mindre pæne). Hæld nu resten af moussen over cookiekagen med saltkaramelganache. Stil kage og silikoneforme på frys natten over.

Tag kagen ud af fryseren og befri den for kageplast. Placer 3 af de små aflange moussebomber på toppen af kagen, og stil kagen i køleskabet. Lad kagen tø i køleskabet i minimum 6 timer.

Pynt kagen med amarena kirsebær, crispy pearls rullet i guldstøv, rød skovsyre og ekstra glimmer.

nytårskage

Idéen med at bruge den søde amarenasirup i en lækker mousse har jeg lånt fra dygtige Maja og Anne.


 

   

6 kommentarer

  • Puk

    Hej Camilla,
    Mange tak for svaret. Jeg skal lave kagen her i weekenden – glæder mig så meget til at se resultatet.
    Lige et enkelt spørgsmål, hvor køber jeg de crispy pearls, du bruger til pynten?
    Mange hilsner
    Puk

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Puk

    Kan moussen laves med fx hindbær??

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Ja det kan du sagtens – du kan evt søge efter hindbærmousse her på bloggen, så kommer der flere opskrifter frem, som du kan bruge 🙂 Men hindbær og karamelliseret hvid chokolade er virkelig et skønt makkerpar, så det bliver den ikke dårligere af <3

      Søde hilsner, Camilla

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej, kan den laves uden at komme i fryseren?
    Mh Elisabeth

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Kære Elisabeth 🙂

      Nej den skal fryses, da moussebomberne jo også skal fryses og det er ikke til at placere frosne moussebomber på en blød mousse. Hvis du ikke vil fryse den skal du undlade moussebomberne på toppen – i så fald skal den bare sætte sig i køleskabet i minimum 4 timer.

      Søde Kram, Pilen <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej, den kage lyder virkelig lækker, tænker at lave den i morgen. Jeg vil dog lige høre om det er nødvendigt at den kommer på frys. Da jeg ikke har en fryser 🙁 Håber at høre fra dig. Mh Elisabeth

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Passionsfrugttærte med mandelkrokant