Cookiekage med karamelliseret hvid chokolade og kirsebærmousse – nytårskage


amarena mousse

Cookiekage med karamelliseret hvid chokolade, kirsebærmousse og lakrids – tredje nytårsdessert i min lille nytårskalender, og en virkelig festlig og lækker en af slagsen.

Denne lækre nytårskage består af en chewy cookiebund med lakrids og karamelliseret hvid chokolade, en saltkaramelganache og en skøn kirsebærmousse – lavet på resterne af julens amarena kirsebær. En virkelig god måde at få brugt de sidste kirsebær på, uden at kagen på nogen måde smager julet.

Denne kage kan sagtens laves et par dage før den skal serveres – opbevar den blot på frys og lad den tø op i køleskabet stille og roligt på dagen hvor den skal serveres. Så er der kun det sjove tilbage med pynt og lir – og her må det jo gerne være lidt festligt, når nu det er en nytårskage! Giv den gerne gas med endnu mere glimmer, glitter, stjernekastere osv end jeg har gjort – det er så dejligt festligt! <3

Hvis du vil kaste dig ud i en lidt mere utraditionel kage der virkelig smager helt og aldeles FANTASTISK – så er det her altså et virkelig godt bud! Og lakridsen er virkelig ikke særlig gennemtrængende, hvis nu der skulle sidde nogle lakridsskeptikere derude – den giver blot et lækker modspil til den søde karamelsmag.

I morgen kommer sidste nytårsdessert for i år på bloggen – hvem har sagt at man kun skal nøjes med en?

Søde og festlige nytårskram, Pilen <3

kirsebærmousse nytårsdessert

Tip! Jeg har brugt quenelle forme i silikone fra Kunst og Køkkentøj – du kan også sagtens lave moussebomber i andre forme, alt efter hvilke du har liggende derhjemme.


INGREDIENSER (8-10 pers)

Cookiekage

75 g blødt smør
150 g rørsukker
1 æg
1 nip flagesalt
50 g finhvalsede havregryn
75 g hvedemel
1,5 tsk lakridspulver (jeg har brugt RAW liquorice powder fra Johan Bülow)
75 g karamelliseret hvid chokolade (fx Amber fra Summerbird)

Saltkaramelganache

175 g karamelliseret hvid chokolade
80 g piskefløde
1 nip flagesalt (smag til)

Kirsebærmousse

3,5 blade husblas
125 g amarena sirup
110 g sukker
1 vaniljestang
60 g citronsaft
275 g piskefløde
200 g græsk yoghurt

Pynt

Amarena kirsebær
crispy pearls
guldstøv
rød skovsyre

Karamelcookies

Pisk smør og rørsukker lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk igen til blandingen bliver helt lys og cremet. Rør havregryn, hvedemel, lakridspulver og salt i dejen. Hak chokoladen groft og vend den i cookiedejen. Kom dejen i en pose og lad den trække i køleskabet i minimum 1 time – dette kan også sagtens laves dagen før og trække natten over på køl.

Tryk en klump dej helt fladt ud i en 18 cm kagering placeret på et stykke bagepapir (lad evt dejen temperere i ca 15 min inden du trykker den ud i formen).

Bag din cookie ved 200 grader traditionel ovn i ca 15 min. Lad den køle let af inden du køler den helt af i køleskabet.

Skub cookiekagen ud af kageringen og vask kageringen af. Placer kageringen på et fad og beklæd den med kageplast rundt langs kanten. Skub forsigtigt cookiebunden ned i kageringen igen.

Saltkaramelganache

Hak chokoladen groft og smelt den i mikroovnen eller over vandbad. Varm fløden op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen mens du rører fra midten af skålen med en dejskraber – med små hurtige bevægelser. Stavblend ganachen og smag til med flagesalt.

Hæld ganachen over den afkølede cookiebund og tip forsigtigt fadet med formen for at ganachen fordeler sig på hele overfladen. Stil kagen på frys mens du laver moussen.

Kirsebærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i minimum 15 min.

Hæld amarena sirup, citronsaft, sukker, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde. Kog blandingen op indtil sukkeret er smeltet og hæld det gennem en sigte over i en skål. Vrid husblassen fri for vand og hæld det i skålen – rør rundt så husblassen smelter ud i den varme sirup. Lad siruppen køle til den er lillefingervarm.

Hæld græsk yoghurt i en skål og rør det lind. Pisk fløden til et let skum og vend det af flere omgange i den græske yoghurt – pas på du ikke slår luften ud af flødeskummet.

Tag en stor skefuld flødeskum og rør i den håndvarme sirup – rør indtil der ikke er flere klumper. Gentag denne proces en enkelt gang mere. Hæld nu siruppen med lidt fløde i flødeskummet af 2-3 omgange og vend det forsigtigt rundt – vær igen forsigtig med ikke at slå luften ud af skummet. Sørg for at moussen bliver ensartet uden klumper.

Hæld først lidt af moussen 6 af silikoneformene (jeg lavede lidt ekstra hvis nogle af dem skulle blive mindre pæne). Hæld nu resten af moussen over cookiekagen med saltkaramelganache. Stil kage og silikoneforme på frys natten over.

Tag kagen ud af fryseren og befri den for kageplast. Placer 3 af de små aflange moussebomber på toppen af kagen, og stil kagen i køleskabet. Lad kagen tø i køleskabet i minimum 6 timer.

Pynt kagen med amarena kirsebær, crispy pearls rullet i guldstøv, rød skovsyre og ekstra glimmer.

cookiekage

Idéen med at bruge den søde amarenasirup i en lækker mousse har jeg lånt fra dygtige Maja og Anne.


 

25 Comments on Cookiekage med karamelliseret hvid chokolade og kirsebærmousse – nytårskage

  1. Elisbaeth
    16/01/2018 at 16:49 (6 år ago)

    Hej, den kage lyder virkelig lækker, tænker at lave den i morgen. Jeg vil dog lige høre om det er nødvendigt at den kommer på frys. Da jeg ikke har en fryser 🙁 Håber at høre fra dig. Mh Elisabeth

    Svar
    • Mia
      23/03/2020 at 16:32 (4 år ago)

      Amerena sirup- er det den “lage” som amerena kirsebær ligger i?

      Svar
  2. Elisbaeth
    16/01/2018 at 16:50 (6 år ago)

    Hej, kan den laves uden at komme i fryseren?
    Mh Elisabeth

    Svar
    • Pilen
      17/01/2018 at 10:49 (6 år ago)

      Kære Elisabeth 🙂

      Nej den skal fryses, da moussebomberne jo også skal fryses og det er ikke til at placere frosne moussebomber på en blød mousse. Hvis du ikke vil fryse den skal du undlade moussebomberne på toppen – i så fald skal den bare sætte sig i køleskabet i minimum 4 timer.

      Søde Kram, Pilen <3

      Svar
  3. Puk
    18/03/2018 at 16:09 (6 år ago)

    Kan moussen laves med fx hindbær??

    Svar
    • Pilen
      20/03/2018 at 12:20 (6 år ago)

      Ja det kan du sagtens – du kan evt søge efter hindbærmousse her på bloggen, så kommer der flere opskrifter frem, som du kan bruge 🙂 Men hindbær og karamelliseret hvid chokolade er virkelig et skønt makkerpar, så det bliver den ikke dårligere af <3

      Søde hilsner, Camilla

      Svar
  4. Puk
    18/04/2018 at 20:49 (6 år ago)

    Hej Camilla,
    Mange tak for svaret. Jeg skal lave kagen her i weekenden – glæder mig så meget til at se resultatet.
    Lige et enkelt spørgsmål, hvor køber jeg de crispy pearls, du bruger til pynten?
    Mange hilsner
    Puk

    Svar
  5. Rikke
    12/11/2018 at 12:45 (5 år ago)

    Hej. Hvilken mousse ville du anbefale, hvis det ikke skulle være kirsebær? Og skulle man i givet fald så bytte siruppen ud? F.eks. hvis man vil have hindbær smag – kan man så bare finde en hindbær sirup istedet? 🙂

    Svar
    • pilenskoekken90
      12/11/2018 at 13:06 (5 år ago)

      Kære Rikke. Hindbær går virkelig også godt sammen emd amber chokolade og lakrids, så den ville jeg nok vælge. Du kan ikke bare udskifte siruppen – jeg vil anbefale at du bruger hindbærmoussen fra denne her opskrift og laver dobbelt portion 🙂 http://pilenskoekken.dk/2017/02/17/karamelkager-med-hindbaer-og-lakrids/

      God bagelyst <3

      Svar
  6. Marianne
    28/12/2018 at 19:08 (5 år ago)

    Hej Camilla
    Jeg glæder mig til at lave denne fine kage til nytårsaften:) Men jeg undrer mig lidt over størrelsen på formen. 18cm lyder meget lille til 8-10 personer?
    Vh Marianne

    Svar
    • pilenskoekken90
      29/12/2018 at 12:44 (5 år ago)

      Det lyder skønt! Kagen er ret intens, så jeg oplever ofte at folk ikke spiser så store stykker – og slet ikke når de har været igennem flere retter. Men hvis dine gæster er meget kageglade, så foreslår jeg at du ganger portionen med 1,5 og så laver kagen i en 22 cm springform. Så er der i hvert fald nok, hvis i bliver 10 <3

      Svar
  7. Tina Sørensen
    01/01/2019 at 19:03 (5 år ago)

    Tak for en fantastisk opskrift, som hvis man følger den til punkt og prikke lykkes flot. Jeg lavede dog ikke bomberne ovenpå kagen.
    Serverede den som vores bidrag til gårsdagens nytårsfest.
    Lavede den i dobbeltportion til en kagering på 26 cm. Pris 500 kr. Den var alle pengene værd. Høstede meget ros og vennerne truede i sjov med at tilmelde mig bagedysten

    Svar
    • pilenskoekken90
      02/01/2019 at 19:48 (5 år ago)

      Hvor gør det mig bare glad at høre at kagen var et hit! <3

      Svar
  8. Cecilie
    28/01/2019 at 16:13 (5 år ago)

    Hej! Jeg får gæster om et par uger, og har tænkt at give mig i kast med denne kage. Jeg har dertil to spørgsmål. Hvor kan amarena sirup købes? Kan det lade sig gøre at lave kagen på dagen? I så fald – hvor mange timer skal den på frys/køl inden den skal spises?

    Svar
    • pilenskoekken90
      29/01/2019 at 07:14 (5 år ago)

      Hej Cecilie <3 det lyder da skønt - amarena kirsebær er jo lidt en sæsonvare, men jeg tænker at du måske kan finde det i større supermarkeder som fx Bilka eller i Sallings madafdeling?
      Kagen skal minimum stå og sætte sig 6 timer når moussen er kommet på - så jeg vil nok anbefale dig at lave bund og ganache dagen før, så du kun skal lave moussen på selve dagen. Hvis moussebomberne skal være helt skarpe er det nemlig vigtigt at de er helt gennemfrosne 🙂

      God fornøjelse <3

      Svar
      • Cecilie
        13/02/2019 at 07:07 (5 år ago)

        Hej igen,

        Tak for svar! Jeg har besluttet mig for at lave kagen med hindbær mousse i stedet for kirsebær, og jeg har tænkt mig at bruge den opskrift, du har henvist til længere oppe i kommentarerne. Skal jeg stadig lave dobbeltportion, hvis jeg udelader moussebomberne? 🙂

        Svar
  9. Cecilie
    14/02/2019 at 22:12 (5 år ago)

    Jeg tænker at lave kagen med hindbær mousse i stedet for kirsebærmousse. Jeg vil bruge opskriften, som du har henvist til længere oppe, men vil lige høre, om det er nødvendigt at lave dobbeltportion, hvis jeg undlader moussebomberne? 🙂

    Svar
    • pilenskoekken90
      20/02/2019 at 12:55 (5 år ago)

      Jeg tror at den bliver lidt lav hvis ikke du laver dobbeltportion af moussen – hellere lave lidt for meget end for lidt og så putte den overskydende mousse i nogle glas til små dessertanretninger 🙂

      Svar
  10. Camilla
    02/09/2019 at 07:26 (5 år ago)

    Kan den tåle at ligge på frys i længere tid end 1 døgn?

    Svar
    • pilenskoekken90
      02/09/2019 at 18:11 (5 år ago)

      Ja detkan den sagtens – den kan ligge på frys i et par uger uden at det går ud og smagen 🙂

      Svar
  11. Karoline
    09/10/2020 at 18:58 (3 år ago)

    Den ser bare så god ud! Jeg skal lave kagen i den kommende uge, men er i tvivl om amarena siruppen. Hvilken slags har du brugt eller er der en, som du vil anbefale?
    Mvh. Karoline 🙂

    Svar
  12. Maria
    02/05/2021 at 11:22 (3 år ago)

    Jeg har købt Amarena sirup fra Fabbri. 125 g er det med bær? Vil 125 g uden bær ikke give en meget kraftig smag? Den sirup jeg har købt virker nemlig meget kraftig i smag.
    Vh Maria

    Svar
  13. Helle
    19/12/2021 at 07:11 (2 år ago)

    En fantastisk kage, har lavet den en del gange. Skal lave den til mine kollegaer der skal på arbejde d. 31/12. Tak for mange gode opskrifter. Helle

    Svar
    • pilenskoekken90
      28/12/2021 at 07:46 (2 år ago)

      Det er så dejligt at høre. tusind tak for den søde kommentar, og dejligt nytår til dig og kollegerne 🙂

      Kh Camilla

      Svar
  14. Anne
    16/11/2022 at 19:09 (1 år ago)

    Den kage må jeg lave. Med kirsebærmousse:) men jeg må lige spørge. Siruppen er det blot den sauce amarenakirsebær ligger i, når man køber det flotte hvide glas her til jul.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *