Chokolademousse kage med praliné og brownie – nytårskage

nytårsdessert
Kære følgere – de næste 4 dage bliver i forkælet med en lille kavalkade af søde og lækre nytårsdesserter. Og der er til lidt for enhver smag – både de chokoladetunge, de syrlige og de knasende.

Og i dag starter vi med en rigtig bombe af en nytårskage med ualmindelig meget knald på chokoladen – en chokolademousse kage med praliné, brownie og friske hindbær. Et hit som dessert til nytår, hvis man gerne bare vil have chokolade på chokolade. Serveres meget gerne med en kugle vaniljeis til og evt flere friske hindbær som modspil til den tunge kage.

Nytårskagen består af en saftig melfri browniebund, et knasende lag af hasselnøddepraliné, friske hindbær – og sidste men ikke mindst en tung og intens mørk chokolademousse der smelter på tungen. En virkelig lækker kombination, hvor chokoladen kommer til sin ret. Så sørg for at bruge din yndlingschokolade, da det virkelig kan smages.

Jeg har skåret kagen ud i små firkanter, da den skal serveres sammen med en vaniljeis og måske en lille ekstra syrlig kage. Men du kan også sagtens lave den som en rund kage og give den fuld gas med pynt og stjernekastere på toppen – så får man helt sikkert en virkelig velsmagende og festlig nytårsdessert at sætte på bordet.

Fordelen ved denne chokolademousse kage er at den kan laves flere dage i forvejen og blot opbevares i fryseren. Det betyder at der ikke skal stresses over nytårsdesserten på selve dagen – og så er der kun det sjove med at pynte og anrette tilbage. Det er da lige til at klare hva?

Jeg elsker virkelig at eksperimentere med nytårsdesserter – men når der skal laves dessert til mange, så er det altså bare en sikker vinder at lave en rigtig chokoladedessert. Jeg kender nærmest ingen der ikke elsker chokolade. Og så kan man jo altid lave en lille ekstra dessert ved siden af, hvor man kan skeje lidt mere ud. Chokolade er i hvert fald altid en sikker vinder!

Hvis du (ligesom jeg) gerne vil servere en anretning af flere smage og desserter, så har jeg selv planer om at servere både denne her chokolademousse kage og små syrlige frugttærter (som i får opskriften på meget snart) – sammen med en vaniljeis. Jeg er ret sikker på at det nok skal blive et hit.

Rigtig godt nytår til jer alle – stay tuned for flere nytårsdesserter <3

Søde kram, Pilen

chokolademousse


Tip! Hvis du vil servere desserten som en hel kage i en rund springform, så sørg for at fore springformen med kageplast og byg derefter kagen op med brownie og de resterende lag. Dette tip kan også bruges, selvom du laver den i en kvadratisk kagering, hvis du ikke har en brænder til at befri kagen fra formen når den tages op af fryseren. 

INGREDIENSER (8-9 pers)

Brownie

110 g mørk chokolade (60-65 %), grofthakket
110 g sukker
2 æg
75 g smør
1 nip salt

Praliné

100 g ristede og afskallede hasselnødder
100 g sukker
50 g mælkechokolade
1 nip salt
1 spsk flormelis

100 g friske hindbær

Creme Anglaise og Chokolademousse

1/2 vaniljestang
0,75 dl sødmælk
0,75 dl fløde
2 æggeblommer
25 g sukker

125 g creme anglaise
115 g mørk chokolade
2 dl piskefløde

FREMGANGSMÅDE

Brownie

Smelt smørret ved svag varme. Tag gryden af varmen og smelt chokoladen ud i smørret. Pisk æg og sukker hurtigt sammen. Tilsæt chokoladesmørret mens du rører i æggeblandingen til en ensartet blanding.

Vend et nip flagesalt i dejen.

Hæld dejen i en 16 cm kvadratisk bageform (eller alternativt en 20 cm rund springform) med bagepapir i bunden. Bag kagen ved 180 grader traditionel ovn i ca 15 min. Hold øje med kagen – den må gerne være lidt ubagt i midten. Stil kagen på køl mens du laver praliné laget.

Praliné

Hæld sukker i en pande og varm det op ved svag-medium varme indtil sukkeret smelter – her må ikke røres i karamellen. Varm karamellen til alt sukkeret er smeltet og det har fået en mørk gylden farve, men pas på at det ikke brænder på. Vend hasselnødderne i den varme karamel og hæld det ud på en plade beklædt med bagepapir og drysset med flormelis. Lad de karamelliserede hasselnødder køle helt af.

Smelt chokoladen og bræk de karamelliserede hasselnødder i grove stykker. Kom de karamelliserede hasselnødder i en blender og blend dem fint. Tilsæt chokoladen og blend det hele sammen – der må godt stadig være lidt crunch. Smag til med et nip salt.

Inden du hælder praliné på kagen løsnes brownien fra kanterne af formen og bagepapiret i bunden – dette gør at den er lettere at få fri når kagen skal serveres.

Vej 150 g praliné af og hæld det over den afkølede brownie. Jævn toppen så den er glat og stil kagen på køl i ca 10 min. Fordel de friske hindbær ovenpå praliné laget – men undlad at stille dem helt ud til kanterne. Stil kagen tilbage på køl i ca 1/2-1 time til pralinéen har sat sig.

Creme Anglaise og Chokolademousse

Start med creme anglaisen.

Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med lidt sukker. Pisk hurtigt sukker, vaniljekorn og æggeblommer sammen. Varm fløde, sødmælk og den tomme vaniljestang op i en gryde til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld ca halvdelen af den varme mælkeblanding over æggene mens du pisker.

Hæld alle ingredienserne tilbage i gryden og sæt den tilbage på kogepladen ved svag varme. Rør hele tiden mens du forsigtigt varmer cremen op til ca 82-83 grader – cremen skal tykne let. Tag cremen af varmen og hæld den igennem en sigte. Vej 115 g creme anglaise af til chokolademoussen – spis resten.

Smelt chokoladen. Hæld den stadig varme creme anglaise over den smeltede chokolade mens du rører med en dejskraber fra midten af skålen med små hurtige bevægelser. Rør indtil det har samlet sig til en blank chokolademasse. Lad cremen køle til ca 40 grader.

Pisk fløden til et let skum og vend forsigtigt fløden i chokoladecremen af to omgange – uden at slå luften ud af moussen. Hæld chokolademoussen over bunden og stil den på frys natten over.

Anretning

Tag den frosne kage op af fryseren minimum 6 timer før servering – gerne om morgenen. Befri kagen fra kageringen ved at brug en brænder til at varme siderne op – når alle siderne er varmet kan du forsigtigt skubbe formen fri fra kagen. Stil kagen i køleskabet i ca 6 timer så den tøer op.

Skær kanterne fra kagen og fordel nu den kvadratiske kage i 9 lige store firkanter med en MEGET skarp kniv – tør kniven af imellem hvert snit du laver for at chokolademoussen ikke smitter af. Drys kagerne med sigtet kakaopulver og pynt med rød skovsyre og lidt spiseligt glimmer.

chokolademousse kage


 

6 Comments on Chokolademousse kage med praliné og brownie – nytårskage

 1. Christina
  17/12/2018 at 21:12 (2 år ago)

  Hvor har du købt den kvadratiske bageform?

  Svar
  • pilenskoekken90
   18/12/2018 at 07:32 (2 år ago)

   Den er købt hos Kunst og Køkkentøj – de har både kvadratiske bageforme og kageringe 🙂

   Svar
 2. Carina
  29/12/2018 at 18:55 (2 år ago)

  Hvor høj er kagen ca? Jeg er lidt i tvivl om min form er høj nok!

  Svar
  • pilenskoekken90
   31/12/2018 at 09:23 (2 år ago)

   Den er ca 8 cm så vidt jeg husker – ellers kan du altid fore formen med kageplast langs siderne, så du er sikker på at moussen kan være i formen 🙂

   Svar
 3. Mette Blond
  09/07/2020 at 18:13 (4 måneder ago)

  Hvor længe kan kagen opbevares i fryseren? Vil gerne kunne lave kagen 1 uges tid før den skal serveres.

  Svar
  • pilenskoekken90
   15/08/2020 at 18:15 (2 måneder ago)

   Det kan du sagtens 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *