Gammeldags æblekage med ingefær og rugbrødsrasp


gammeldags æblekage

Gammeldags æblekage med et twist – jeg elsker den klassiske udgave, men denne her med ingefær og rugbrødsrasp er virkelig et lækkert alternativ! Jeg har portionsanrettet æblekagerne, men desserten kan også sagtens serveres i et stort fad hvis man foretrækker dette.

Jeg har givet æblegrøden et twist af ingefær, hvilket virkelig klæder den søde æblegrød godt. Makronerne og raspen har jeg erstattet med en lækker rugbrødsrasp med honning og ristede hasselnødder – det giver et virkelig skønt modspil til æblerne og flødeskumsyoghurten. Jeg er virkelig stor fan af denne her dessert – en ægte efterårsklassiker i nye klæder. Mums!

Nu vil jeg lige lave de sidste forberedelser til i morgen, hvor jeg får besøg af de sødeste tøser til en lidt forsinket fødselsdagsfejring. De skal nemlig forkæles med lækker brunch og hjemmebag. Og så står den vidst bare på fredag aften med sofahygge, film og kage.

Jeg håber at i alle får en fantastisk weekend!

Søde kram, Pilen <3

æblekage


Tip 1. Hvis du ikke kan lide klumper i æblegrøden kan du køre grøden igennem med en stavblender.

Tip 2. Server anretninger straks hvis du gerne vil have at rugbrødsraspen forbliver sprød. Hvis du gerne vil anrette i god tid kan du lave et lag æblegrød og flødeskum og så vente med at toppe med rugbrødsrasp til lige før servering.

INGREDIENSER (6 pers)

Æblegrød

1,2 kg æbler (ca 850 g uden skræl og skrog)
150 g sukker
1 vaniljestang
1 spsk fintrevet ingefær
2 dl vand

koges ved medium varme i ca 15 min.

Rugbrødsrasp

250 g daggammelt rugbrød
75 g ristede og afskallede hasselnødder
50 g smør
100 g honning
1 tsk kanel

Bages ved 175 grader i 20-25 min – vend rundt hver 10. min. Køl helt af.

Flødeskumsyoghurt

3 dl piskefløde
1,5 dl græsk yoghurt 10%
3 spsk flormelis

FREMGANGSMÅDE

Æblegrød

Skræl og skær æblerne i mindre tern. Riv ingefæren fint og hæld det i en gryde sammen med æbletern og vand. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud – mas kornene med lidt sukker. Hæld sukker, vaniljekorn og vaniljestang i gryden og skru op så grøden kommer op og koge.

Skru ned til medium varme og lad grøden koge videre i ca 15 min, til æblerne koger ud men så der stadig er lidt konsistens. Fisk vaniljestangen op og hæld grøden på et skoldet glas – lad grøden køle helt af i køleskabet.

Rugbrødsrasp

Blend både hasselnødder og rugbrød til en fin konsistens (det skal ikke blive til hasselnøddemel, men stadig have lidt konsistens). Hæld blandingen i en skål og bland med kanel.

Smelt smør og honning i en gryde og vend det i rugbrødsblandingen. Fordel blandingen på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag rugbrødsraspen ved 175 grader i 20-25 min. Rør i det ca hvert 10 min og tjek til det undervejs – vær obs på at raspen bliver ekstra sprød når den først køler af.

Lad rugbrødsraspen køle helt af.

Flødeskumsyoghurt

Rør græsk yoghurt og flormelis sammen til en blød creme. Pisk fløden til flødeskum og vend det i den græske yoghurt af flere omgange. Hæld blandingen i en sprøjtepose med en stor glat tylle.

Anretning

Fordel ca 3 spsk æblegrød i bunden af et glas. Hæld 1-2 spsk rugbrødsrasp over æblegrøden og top med en god portion flødeskumsyoghurt. Pynt med lidt ekstra rugbrødsrasp og evt lidt chokoladespåner.

æbletrifli


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *