Brownie med praliné og mælkechokolademousse


brownie

chokolademousse

Godmorgen søde læsere <3

Lige nu er jeg på vej til Hotel Munkebjerg med Jonas for at nyde et ophold med spa og lækker gourmet menu på Restaurant Treetop i Vejle. En fantastisk fødselsdagsgave fra Jonas som jeg virkelig har glædet mig til at indløse – det bliver skønt med kærestetid, ren forkælelse og god mad.

Jeg håber at i også nyder weekenden derude – måske med lidt lækker kage. Hvis i har mod på et springe ud i en ordentlig chokoladebombe, så har jeg her en opskrift der helt sikkert vil være et hit hos enhver chokoladeelsker.

Denne kage består af en melfri brownie med hjemmelavet praliné og en cremet mælkechokolademousse. Chokolade med chokolade på – og et pift af karamelliserede hasselnødder. Den der praliné smager altså virkelig godt. Som i så godt at jeg kan spise den med en ske. I hvert fald det der ikke bliver brugt i kagen. Jeg har taget udgangspunkt i en praliné opskrift fra Claus Meyer – dog med lidt ekstra chokolade. Virkelig lækkert!

Hvis i får gæster eller bare vil forkæle jer selv og dem i holder af med ren chokoladekærlighed, så er det her altså kagen i skal servere. Ellers er det måske en god mulighed for at teste årets nytårsdessert – det er jo aldrig for tidligt at spekulere i nytårsdesserter vel? Og de skal jo testes af inden den store aften.

Rigtig god weekend til jer alle og søde chokoladekram, Pilen <3

mælkechokolademousse chokolademousse


Tip 1. Det er vigtigt at du bruger samme kakaoprocent på mælkechokoladen som angivet i opskriften, da det ellers vil påvirke konsistensen. Hvis du bruger en mælkechokolade 40 % så brug kun 350 ml piskefløde.

Tip 2. Hvis du ikke har en rund silikoneform kan du bruge en 18 cm springform. For bunden med husholdningsfilm som går op på ydersiden af springformen for at undgå at moussen lækker. For også formen med kageplast rundt langs kanterne. Placer bunden i midten af formen og hæld moussen over – stil kagen på frys i minimum 6 timer inden du løsner den fra formen.

INGREDIENSER (10 pers)

Brownie

110 g mørk chokolade (60-65 %), grofthakket
110 g sukker
2 æg
75 g smør
1 nip salt
25 g ristede og afskallede hasselnødder

Praliné

100 g ristede og afskallede hasselnødder
100 g sukker
1/2 dl vand
50 g mørk chokolade
1 nip salt
1 spsk flormelis

Mælkechokolademousse

250 g mælkechokolade 49 % (jeg har brugt mælkechokolade fra Summerbird)
375 ml piskefløde

FREMGANGSMÅDE

Brownie

Smelt smørret ved svag varme. Tag gryden af varmen og smelt chokoladen ud i smørret. Pisk æg og sukker hurtigt sammen. Tilsæt chokoladesmørret mens du rører i æggeblandingen til en ensartet blanding.

Hak hasselnødderne groft og vend dem i dejen sammen med lidt salt.

Hæld dejen i en 20 cm springform med bagepapir i bunden. Bag kagen ved 180 grader traditionel ovn i 15-20 min. Hold øje med kagen – den må gerne være lidt ubagt i midten. Stil kagen på køl mens du laver praliné.

Praliné

Hæld sukker og vand i en pande og varm det op ved kraftig varme. Når det begynder at bruse så lad karamellen koge videre ved medium varme indtil vandet fordamper og karamellen begynder at tage farve. Karamellen skal blive mørk gylden. Vend hasselnødderne i den varme karamel og hæld det ud på en plade beklædt med bagepapir og drysset med flormelis. Lad de karamelliserede hasselnødder køle helt af.

Smelt chokoladen og bræk de karamelliserede haselnødder i grove stykker. Kom de karamelliserede hasselnødder i en blender og blend dem fint. Tilsæt chokoladen og blend det hele sammen – der må godt stadig være lidt crunch. Smag til med et nip salt.

Vej 150 g praliné af og hæld det over den afkølede brownie. Jævn toppen så den er glat og stil kagen tilbage på køl i minimum 2 timer (eller alternativt på frys) – den skal sætte sig helt.

Gør bunden af kagen klar inden du begynder på moussen. Løsn bunden fra bagepapiret og stik bunden ud med en 16 cm rund udstikker. Stil den tilbage på køl indtil moussen er klar.

Mælkechokolademousse

Hak chokoladen og smelt den over vandbad. Varm 150 ml fløde op til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen mens du rører fra midten af skålen med en dejskraber med små hurtige bevægelser. Fortsæt til du har tilsat al fløden og til du har en blank ganache. Stil ganachen til side og lad den køle af til 40 grader.

Pisk den resterende fløde til et let skum, og vend fløden i chokoladeganachen af tre omgange – vær forsigtigt så du bevarer luften i moussen.

Hæld moussen i en rund silikoneform (18 cm). Tag din bund og placer den i midten af moussen med praliné siden ned mod moussen. Jøvn overfladen med en paletkniv og stil kagen på frys i minimum 6 timer – gerne natten over.

Løsn kagen fra silikoneformen og placer den på et fad. Stil kagen til optøning i køleskabet i minimum 2 timer.

Riv mørk chokolade ud over toppen af kagen – pynt med hasselnødder, chokoladekugler og blomster.

chokolademousse


 

5 Comments on Brownie med praliné og mælkechokolademousse

 1. Minna
  30/12/2017 at 20:47 (1 år ago)

  Hej, prøver desperately at lave denne her til imorgen (har desværre ikke haft tid til en generalprøve), kan ikke forstå chokolade procenten for moussen? Du skriver mælkechokolade, men anbefaler 49% hvilket jo er mørk chokolade (mørk kogechokolade er f.eks. 45% og mælkechokolade typisk 30%), er det en skrivefejl eller er det mig der er helt gal på den? MVH Minma

  Svar
  • Pilen
   31/12/2017 at 11:54 (1 år ago)

   Kære Minna

   Det er en mørk mælkechokolade – både Summerbird (49%) og Valrhona (46 %) laver mørke mælkechokolader – og faktisk mener jeg også at man kan få en mørk mælk fra Toms. Hvis du bruger en anden kakaoprocent på chokoladen vil det ændre konsistensen på moussen. Dvs bruger du en chokolade med højere kakaoprocent så skal der bruges mere fløde og omvendt hvis du bruger en lavere kakaoprocent. Håber det var svar nok 🙂

   Og rigtig dejlig nytår til dig <3

   Svar
 2. Pernille
  21/01/2018 at 22:32 (1 år ago)

  Er det muligt at få af vide præcist hvilken silikoneform du har brugt? Synes altid det er en jungle, når jeg skal ud og finde nye forme, men de rette forme giver bare et bedre finish ☺️

  Svar
  • Pilen
   22/01/2018 at 10:01 (1 år ago)

   Den jeg har brugt her, har jeg fået bestilt hjem gennem Kunst og Køkkentøj – den er 18 cm i diameter og 5 cm i højden 🙂

   Svar
   • Pernille
    22/01/2018 at 15:07 (1 år ago)

    Tusind tak for så hurtigt svar! Dine kager er simpelthen så fine 😊

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *