Hasselnøddetærte med solbær og chokolademousse


mælkechokolademousse img_9872

God weekend til jer alle derude – jeg håber i nyder den lige så meget som jeg gør. For en gangs skyld har jeg en weekend uden alle mulige planer, hvilket har givet tid til ren afslapning, velvære og selvfølgelig kagebagning.

Som i nok har regnet ud fra ovenstående billede, så gemmer jeg på en ret så stor nyhed – Jonas og jeg skal nemlig være forældre til en lille pige i slutningen af februar. Og vi glæder os helt vildt! Det bliver en kæmpe omvæltning og et nyt kapitel som vi ikke kan vente med at tage hul på. Vi er intet mindre end lykkelige og da det nu også er faldet på plads med en ny og større lejlighed per 1. december, så er vi faktisk bare klar til at møde vores lille nye familiemedlem <3

De af jer der har fulgt med herinde længe har måske også bemærket at der de sidste 3-4 måneder har været lidt lavvande på kage/dessert fronten – men det skyldes altså at jeg virkelig bare ikke har haft lyst til hverken chokolade, kage eller dessert. I know, ret ubelejligt når man er vild med at bage.

Men ikke desto mindre så er min søde tand altså så småt begyndt at vende tilbage og det fejrer jeg med disse små hasselnøddetærter med syrlige solbær og mælkechokolademousse. En sprød, syrlig og ikke mindst chokoladelækker kage, der helt sikkert vil få enhver chokoladeelsker til at savle.

Og nu til opskriften – det er en af de lidt mere tidskrævende opskrifter, men jeg lover at det er det hele værd. Og hvis du får gæster kan du lave alle delelementerne dagen før og så samle kagen på selve dagen.

Rigtig dejlig søndag til jer alle – og de sødeste chokoladekram fra mig og babybulen <3

haselnøddetærte  solbærganache


Tip! Du kan lave dit eget hasselnøddemel ved at riste hasselnødder i ovnen ved 200 grader i ca 5-7 min. Nulr skindet af hasselnødderne og blend dem til fint mel.

Tip! Jeg havde både mørdej og frangipane til overs – mørdejen kan gemmes i køleskabet til en anden tærte, og frangipanemassen kan bages i en lille form til en lækker kage du kan spise mens du venter på de færdige tærter.

INGREDIENSER (8 stk)

Chokolademousse

215 g mørk mælkechokolade (jeg brugte 49 % fra Summerbird)
330 ml piskefløde

Mørdej

150 g hvedemel
60 g flormelis
1 nip salt
80 g koldt smør
1 æggeblomme + evt 1 tsk koldt vand

Hasselnøddefrangipane

50 g blødt smør
50 g sukker
50 g hasselnøddemel
1/2 æg, sammenpisket
32 frosne solbær

Solbærganache

100 g mælkechokolade 49 %
100 g frosne solbær
20 g glukosesirup
1 spsk vand
25 g piskefløde

FREMGANGSMÅDE

Chokolademousse

Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad. Varm 130 ml af fløden op til lige under kogepunktet og hæld det over den smeltede chokolade mens du rører med en dejskraber med små hurtige bevægelser. Rør indtil blandingen samler sig til en blank ganache.

Piske resten af fløden til let skum og vend det i chokoladeganachen af tre omgange – vær obs på at vende det forsigtigt sammen så du beholder luftigheden fra flødeskummet.

Placer en silikoneform med 8 stone-forme (6,5 cm) på et skærebræt og fyld dem med chokolademoussen lige til kanten. Sæt formen i fryseren natten over – eller minimum 8 timer.

Mørdej

Bland mel, flormelis og salt. Tilsæt koldt smør i små tern og smuldr det godt imellem fingrene. Når det har konsistens som revet parmesan tilsættes en æggeblomme og dejen samles hurtigt på køkkenbordet – pas på ikke at ælte dejen for meget. Den skal kun lige samles.

Pak mørdejen ind i et stykke husholdningsfilm eller en pose og læg den på køl i ca 1 time.

Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og brug en 10 cm udstikker til at stikke 8 runde cirkler ud med. Hvis dejen ikke rækker så saml den hurtigt igen og rul ud – evt med 10 min på køl inden den rulles ud igen hvis den er blevet varm.

Placer 8 tærteringe (6,5 cm) på en bageplade med bagepapir og tryk forsigtigt dejen ned i ringene. Sørg for at den kommer godt ud til kanten. Skær det overskydende af med en skarp kniv langs kanterne. Stil tærtebundene på frys i 10 min eller på køl i 30 min.

Forbag tærtebundene ved 200 grader traditionel ovn i 10 min til de er let gyldne.

Hasselnøddefrangipane

Pisk det bløde smør og sukker lyst og cremet. Tilæt det halve æg og pisk blandingen godt sammen til den bliver lys og luftig. Vend hasselnøddemelet i dejen og hæld det i en sprøjtepose.

Sprøjt lidt dej i hver tærteform (kun så de er halv fyldte), og tryk 4 små solbær i hver tærte.

Bag tærterne i yderligere 12-15 min ved 200 grader traditionel ovn. Tag tærterne ud af ovnen og lad dem køle helt af. Hvis fyldet er poppet meget op kan du forsigtigt trykke det lidt sammen med bagsiden af en teske – der skal nemlig også være plads til ganache.

Stil tærterne i køleskabet mens du laver ganachen.

Solbærganache

Varm solbær, glukosesirup og vand op i en gryde, så solbærrene får et kort opkog. Stavblend solbærrene og sigt dem gennem en finmasket si så du får en glat pure. Hæld 50 g pure i en ren gryde sammen med 50 g piskefløde.

Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad. Varm solbærepuréen og fløden op til lige under kogepunktet og hæld 80 g af blandingen over den smeltede chokolade. Rør fra midten af skålen med en dejskraber med små hurtige bevægelser til det samler sig til en blank ganache.

Hæld ganache i de små tærter så det lige når til kanten. Sørg for at overfladen er glat og at ganachen når ud til kanterne. Stil tærterne tilbage på køl i minimum 1 time.

Samling og pynt

Skub forsigtigt de små chokolademoussebomber ud af silikoneformen og placer dem på hver sin tærte. Stil tærterne i køleskabet og lad dem tø op på køl i ca 2 timer.

Riv mørk chokolade ud over toppen inden servering og pynt evt med lidt crispy pearls, blomster eller hvad du har lyst til.

hasselnøddefrangipane hasselnøddetærte


 

2 Comments on Hasselnøddetærte med solbær og chokolademousse

 1. Jette Gad
  08/10/2017 at 07:29 (2 år ago)

  Smuk smuk kage Camilla – som vanligt fra din hånd… også her et stort tillykke med den glædelige nyhed om familieforøgelse – jeg glæder mig så meget på jeres vegne <3

  Svar
  • Pilen
   08/10/2017 at 13:44 (2 år ago)

   TUSIND tak søde Jette – for begge dele <3

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *