Chokolademousse med mandelkrokant – med Miele Tempcontrol


SPONSORERET AF MIELE

Chokolademousse

Det her indlæg har jeg virkelig glædet mig til at dele med jer! For et par måneder siden var jeg nemlig så heldig at blive inviteret en tur indenfor i Mieles flotte køkken i Glostrup – jeg fik stillet udfordringen at lave to søde opskrifter på deres nye TempControl kogeplade, hvilket selvfølgelig var en udfordring jeg ikke kunne takke nej til.

Miele TempControl er en kogeplade med temperaturkontrollerede trin der holder en konstant temperatur – dvs. at kogepladen har mulighed for at indstilles til en konstant temperatur der passer til tilberedningen af det du har på kogepladen. Ret så genialt kan jeg fortælle!

Den første opskrift jeg valgte at lave på Mieles TempControl kogeplade var en lækker cremet chokolademousse på en bund af mandelkrokant. Bare fordi chokolademousse jo altid er en sikker vinder i dessertkøkkenet.

Hvis i vil se hvordan jeg laver chokolademousse på den smarte TempControl kogeplade, så se med i videoen nedenfor. Her viser jeg hvordan du laver den lækreste chokolademousse med mandelkrokant, og hvordan TempControl kogepladen gør processerne i opskriften en del lettere.


Chokolademousse kan være udfordrende på mange områder, da man skal ramme de helt rigtige temperaturer på både creme anglaisen som endelig ikke må blive for varm, og chokoladen som ikke må brænde på. Der var faktisk hele tre steps i opskriften, hvor Mieles TempControl kogeplade gjorde arbejdet så meget lettere og sikrede et godt resultat.

Da karamellen skulle laves, brugte jeg trin 2 på kogepladen, der holder en konstant temperatur på 200 grader (kan indstilles mellem 180-220 grader). På den måde sikrede jeg mig at sukkeret smeltede langsomt og at karamellen derved ikke brændte på.

Min mørke chokolademousse blev baseret på en creme anglaise, da det giver en dejlig cremet konsistens til moussen. Creme Anglaise er en blanding af æggeblommer, sukker, fløde og sødmælk, som ikke må komme op og koge. Det skal ramme en temperatur på ca 82 grader. Her brugte jeg holde-varm-funktionen på TempControl kogepladen og indstillede den til 85 grader for at sikre at min creme anglaise blev varmet lige så stille op uden at blive for varm – her tyknede den lige så stille og fik en perfekt konsistens uden at det blev til røræg.

Sidst men ikke mindst – og noget af det jeg var allermest begejstret for – så kunne jeg smelte chokolade direkte i gryden uden at brænde det på. Hvilket virkelig var dejligt – især når man som jeg faktisk ikke altid har den helt store tålmodighed. Jeg indstillede holde-varm-funktionen til 50 grader og smeltede chokoladen under omrøring – og på ingen tid var der lækker smeltet chokolade uden at det brændte fast i bunden af gryden. Virkelig nemt – og så sparer det opvask. Win!

Se endelig med i videoen hvor jeg laver den lækreste chokolademousse på en bund af mandelkrokant – jeg håber i vil tage godt imod videoen. Det har været lidt spændende og skørt at se sig selv på video, men jeg synes at resultatet er blevet virkelig godt. Og så kan i få en mere detaljeret gennemgang af opskriften længere nede i indlægget, hvis i selv vælger at kaste jer ud i en omgang chokolademousse.

Mieles TempControl kogeplade får altså de varmeste anbefalinger med herfra – jeg ved i hvert fald godt hvor jeg skal have fat i kogeplader når jeg engang skal investere i nyt køkken.

_t4a9280

 

Rigtig god torsdag til jer alle – og de sødeste chokoladekram, Pilen <3


INGREDIENSER (4-6 pers)

Mandelbund

100 g mandler
110 g sukker
1 nip salt
25 g smeltet smør

Chokolademousse

0,75 dl sødmælk
0,75 dl fløde
2 æggeblommer
25 g sukker

115 g creme anglaise
115 g mørk chokolade
2 dl piskefløde

Pynt

chokoladespåner
mandelkrokant
rød skovsyre

FREMGANGSMÅDE

Mandelbund

Smelt sukkeret på en stor pande ved svag-medium varme (fx trin 2 på Miele TempControl). Sørg for at sukkeret smelter langsomt uden at røre i det. Når sukkeret er blevet til en gylden karamel slukkes for varmen og mandler og salt vendes i karamellen. Hæld mandlerne ud på et skærebræt med bagepapir og lad det køle af.

Hak mandlerne groft og vej 150 g af – blend de 150 g til fin mandelkrokant, men stadig med lidt grove stykker. Gem den resterende mandelkrokant til pynt.

Bland den blendede mandelkrokant med smeltet smør. For en aflang rugbrødsform med husholdningsfilm og hæld mandelblandingen i formen. Tryk den godt ud i bunden med hænderne og stil den på køl.

Chokolademousse

Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med lidt sukker. Pisk hurtigt sukker, vaniljekorn og æggeblommer sammen. Varm fløde, sødmælk og den tomme vaniljestang op i en gryde til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld ca halvdelen af den varme mælkeblanding over æggene mens du pisker.

Hæld alle ingredienserne tilbage i gryden og sæt den tilbage på kogepladen ved svag varme (eller holde-varm-funktion indstillet til 85 grader på Miele TempControl). Rør hele tiden mens du forsigtigt varmer cremen op til ca 82-83 grader – cremen skal tykne let. Tag cremen af varmen og hæld den igennem en sigte. Vej 115 g creme anglaise af til chokolademoussen – gem resterne til en gang friske bær eller spis det med det samme.

Smelt chokoladen. Hæld den stadig varme creme anglaise over den smeltede chokolade mens du rører med en dejskraber fra midten af skålen med små hurtige bevægelser. Rør indtil det har samlet sig til en blank chokolademasse. Lad cremen køle til ca 40 grader.

Pisk fløden til et let skum og vend forsigtigt fløden i chokoladecremen af to omgange – uden at slå luften ud af moussen. Hæld chokolademoussen over bunden og stil den på køl i minimum 6 timer, eller gerne natten over.

Pynt og anretning

Stil chokolademoussen på frys i 30 min inden den skal anrettes – det gør den nemmere at skære ud. Du kan også fryse moussen direkte efter den er lavet, skære den ud fra frost og tø den op i portionsanretninger. Så får du et helt skarpt snit!

Løft forsigtigt moussen op af formen, og løsn husholdningsfilmen fra siderne. Skær kanterne væk, og del den resterende mousse i 4 eller 6 aflange stykker alt efter hvor dessertglade i er.

Pynt med chokoladespåner, mandelkrokant og rød skovsyre.

_t4a9253


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *