Varme hveder – lækre koldhævede hvedeknopper


varme hveder

Hvis der er noget der giver tæt konkurrence til en lækker kage eller dessert – så må det være nybagt brød med smør. Især ristede hvedeknopper der er både luftige, sprøde og dufter af kardemomme – og så med et godt lag smør der smelter. Haps det er lækkert.

Jeg har forsøgt mig med flere fremgangsmåder på de varme hveder – og nu synes jeg endelig jeg er nået frem til et virkelig godt resultat. Det er nok faktisk de bedste hvedeknopper jeg endnu har smagt.

Jeg elsker at koldhæve brød. Både fordi det giver mere smag til brødet, men også fordi jeg foretrækker at spise de varme hveder til morgenmad. Selvom det jo traditionen tro er aftenen før store bededag de bør nydes.

Hvis du også foretrækker at spise varme hveder til morgenmad – eller hvis du bare gerne vil prøve en virkelig lækker opskrift på hveder. Så kan disse lækre hvedeknopper sagtens anbefales!

koldhævede hvederhvedeknopper


INGREDIENSER (12 stk)

1 dl vand
1,5 dl sødmælk
100 g smør
1 spsk sukker
10 g gær
1 æg
450-500 g hvedemel
1 tsk kardemomme
1 tsk salt

mælk til pensling

FREMGANGSMÅDE

Smelt smørret i en gryde og hæld det i en stor skål. Tilsæt mælk og vand så blandingen bliver lillefingervarm. Tilsæt sukker og gær og rør rundt indtil gæret er opløst. Tilsæt ægget og rør rundt.

Tilsæt de første 450 g hvedemel, kardemomme og salt og ælt dejen godt igennem – tilsæt evt lidt mere hvedemel hvis den er for klistret (men den må ikke blive tør). Ælt dejen og hæld den i en meldrysset skål. Stil dejen til hævning i køleskabet natten over – eller minimum 7-8 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og del den i 12 lige store stykker. Skub dejen ind under sig selv så du får 12 ensartede runde boller. Placer dem med 1 cm afstand mellem hinanden i en bradepande med bagepapir. Tilsæt bradepanden med et viskestykke og lad bollerne efterhæve lunt i 2 timer.

Pensl bollerne og bag dem ved 200 grader traditionel ovn i 15-20 min.

Lad de varme hveder køle af på en rist – nyd dem lune eller rist dem inden servering.

hveder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *