Karamelkager med hindbær og lakrids


karamelcookies

Jeg har vist før nævnt min begejstring for kagerester – og begejstringen bliver ikke mindre når det resulterer i de her små kærlighedskager. Sprød og chewy cookiebund med lakrids, salatkaramelganache, hindbærmousse og krystalliseret karamelchokolade. Festlige og ualmindelig lækre.

Jeg havde nogle moussebomber stående i fryseren, lidt cookiedej i køleskabet og lidt krystalliseret chokolade i skabet. Sådan blev disse lækre karamelkager til, som jeg serverede for min søde kæreste til valentinsdag sammen med disse solbærbomber. Ikke at jeg går syndelig meget op i valentinsdag – men en ekstra anledning til at lave kage gør mig bestemt ikke noget.

Jeg er ualmindelig fan af kombinationen med karamelliseret hvid chokolade, lakrids og en syrlig bærmousse. Haps! Jeg kan slet ikke få nok, og i fornemmer måske også et vist tema her på bloggen for tiden med den der karamelliserede hvide chokolade. Det skyldes at jeg karamelliserer en KÆMPE portion (dvs 1 kg!) når først jeg er i gang – og når det ligger i skabet er det ualmindelig fristende at proppe i alt. Hvis ikke jeg får snacket det hele først.

Hvis i har lidt moussebomber i fryseren fra en tidligere kage – eller hvis i bare har lyst til lidt ekstra forkælelse her i weekenden, så foreslår jeg at i begiver jer ud i kagerne her. Se det mere som en vejledning end en egentlig opskrift – og brug den chokolade og mousse du nu bedst kan lide eller lige har liggende.

God weekend og masser af søde kærlighedskram fra Pilen <3

hindbærmousse

img_1943


Tip 1. Der vil sikkert være en del hindbærmousse i overskud – men det gemmer du jo bare i fryseren, og så har du mousse klar til en anden gang hvor der skal laves små kærlighedskager.

Tip 2. Hvis du ikke har karamelliseret hvid chokolade liggende kan du bruge Summerbirds Amber eller Valrhona Dulcey.

Tip 3. Du laver selv karamelliseret hvid chokolade ved at hakke minimum 350 g (lav gerne en stor portion – det kan sagtens gemmes) hvid chokolade groft. Hæld det i et helt rent ildfast fad. Bag chokoladen ved ca 130 grader traditionel ovn i ca 1 time – rør hvert 10. minut i chokoladen. Bliv ikke bange hvis den begynder at klumpe – den smelter sammen igen når du rører i den til sidst. Når chokoladen har fået en gylden farve er det færdigt, og hældes i en skål. Rør godt rundt i chokoladen så den smelter sammen og så der ikke er klumper tilbage. Lad chokoladen køle helt af og sætte sig i køleskabet før du kan hakke den til fx cookies eller krystalliseret chokolade.

INGREDIENSER (4 stk – 4-8 pers)

Hindbærmousse

2,5 blad husblas
200 g hindbær
75 g sukker
1/2 vaniljestang
3 spsk citronsaft
1,5 dl piskefløde
125 g græsk yoghurt

Karamelcookies

75 g blødt smør
150 g rørsukker
1 æg
1 nip flagesalt
50 g finhvalsede havregryn
80 g hvedemel
1,5 tsk lakridspulver (jeg har brugt RAW liquorice powder fra Johan Bülow)
80 g karamelliseret hvid chokolade (alternativt Summerbird Amber eller Valrhona Dulcey)

Saltkaramelganache

200 g karamelliseret hvid chokolade
100 g piskefløde
1/4 tsk flagesalt (smag til)

Krystalliseret chokolade

50 g karamelliseret hvid chokolade
1/4 tsk RAW liquorice powder
50 g sukker
50 g vand

FREMGANGSMÅDE

Hindbærmousse

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Kog hindbær, citronsaft, sukker og vaniljekorn op i et par minutter, og blend det hele med en stavblender. Hæld blandingen gennem en sigte over i en ren skål og smelt husblassen ud i de varme hindbærsaft. Lad saften svale til stuetemperatur.

Pisk fløden til et let skum og rør det sammen med græsk yoghurt. Vend forsigtigt den stuetempererede hindbærsaft i flødeblandingen til det er ensartet. Hæld blandingen i en kande med hældetud.

Placer to silikoneforme med halvkugler (3 og 4 cm) på et skærebræt og hæld nu hindbærmoussen i silikoneformene. Stil formene i fryseren i minimum 6 timer, eller gerne natten over.

Karamelcookies

Pisk smør og rørsukker lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk igen til blandingen bliver helt lys og cremet. Rør havregryn, hvedemel, lakridspulver og salt i dejen. Hak chokoladen groft og vend den i cookiedejen. Kom dejen i en pose og lad den trække i køleskabet i minimum 1 time – dette kan også sagtens laves dagen før og trække natten over på køl.

Tryk en klump dej helt fladt ud i en 10 cm kagering placeret på et stykke bagepapir. Fortsæt og lav 4 cookies i 4 kageringe – eller bag af flere omgange hvis du ikke har så mange kageringe.

Bag dine cookies ved 200 grader traditionel ovn i ca 10 min. Skub dine cookies ud af kageringene og lad dem køle let inden du køler dem helt af i køleskabet.

Saltkaramelganache

Hak chokoladen groft og smelt den i mikroovnen. Varm fløden op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen mens du rører fra midten af skålen med en dejskraber – med små hurtige bevægelser. Når blandingen har samlet sig til en ensartet og blank ganache smager du til med flagesalt.

Placer dine cookies i kageringene igen med kageplast rundt langs kanten. Fordel saltkaramelganachen ovenpå de fire cookies og lad dem sætte sig 1,5 time på frost.

Krystalliseret chokolade

Hak chokoladen groft og bland den med lakridspulver. Varm sukker og vand op i en gryde til 133 grader, og tag gryden af varmen. Hæld chokoladen i gryden mens du piske med en håndmixer indtil chokoladen krystalliserer. Hæld chokoladen ud på et stykke bagepapir og lad det køle let af inden du hælder det i en lufttæt boks og sætter det på køl.

Samling og pynt

Tag de frosne kager op af fryseren og fjern kageringe og kageplast. Placer 3 frosne moussebomber på hver kage og lad dem tø op i køleskabet i 2-3 timer.

Hæld den krystalliserede chokolade i en pose sammen med lidt rosa glimmerstøv og ryst posen godt så den krystalliserede chokolade bliver dækket med glimmer. Placer krystalliseret chokolade tilfældigt på de optøede moussekager og pynt med lidt ekstra lakrids, frysetørrede eller friske hindbær og masser af rød skovsyre.

saltkaramelganache

valentinskager


 

14 Comments on Karamelkager med hindbær og lakrids

  1. Lærlingen
    25/08/2017 at 08:03 (1 år ago)

    Du skriver: En “klump” dej fladt ned i ringene. Hvor meget er en klump?
    På forhånd tak

    Svar
    • Pilen
      30/08/2017 at 15:42 (1 år ago)

      Hej Jasmina

      Ja der er dej til 4 cookies, så i princippet deler du bare dejen i 4 og presser ned i formene. De skal være ca 1 cm høje 🙂 God fornøjelse med bagningen <3

      Svar
  2. astrid
    22/10/2017 at 14:04 (12 måneder ago)

    Kan jeg mon lave den som en stor kage i en alm. springform? Hvis ja, tror du så opskriften svarer til en kage?

    Svar
    • Pilen
      22/10/2017 at 17:12 (12 måneder ago)

      Kære Astrid

      Jeg ville nok bage den i en 24 cm springform – og så skal bagetiden på cookiebunden selvfølgelig justeres derefter 🙂

      God bagelyst og søde kram, Pilen <3

      Svar
  3. Astrid
    25/10/2017 at 07:40 (12 måneder ago)

    Hej igen. Jeg har lige endnu et spg ☺️ Jeg vil jo lave den som en stor kage. Den skal spises på fredag. Kan jeg lave selve kagebunden i dag eller i morgen eller er det bedst jeg venter til fredag hvor den skal spises?

    Svar
    • Pilen
      25/10/2017 at 08:29 (12 måneder ago)

      Jeg ville nok vente til i morgen, så man undgår at bunden bliver blød 🙂

      Svar
  4. Julie
    03/12/2017 at 12:20 (11 måneder ago)

    Hej
    Jeg tænkt at lave dine flotte kager til nytår, og vil lige høre om et par ting 😃
    – kan de laves uden lakrids, eller vil det gøre smagen kedelig?
    -hvor kan godt tid kan de ligge på frost? Tænker nemlig at lave dem i god tid, så man ikke står med det hele på selve dagen 😉
    Bh Julie

    Svar
    • Pilen
      04/12/2017 at 14:34 (11 måneder ago)

      Kære Julie

      Det lyder da som en skøn idé! Ja de kan sagtens laves uden lakrids (selvom det nu er lækkert) – kombinationen af karamel og syrlig hindbær er skøn. Selve moussebomberne kan sagtens laves et par uger i forvejen og opbevares på frost. Selve kagerne vil jeg ikke lave før dagen før 🙂

      God fornøjelse med kagebagningen <3
      Søde kram, Pilen

      Svar
      • Julie
        07/12/2017 at 19:42 (11 måneder ago)

        Tak for svar😁 hvad med den krystaliserede chokolade? Hvor lang tid kan den holde hvis den ligger i en lufttæt beholder?

        Svar
        • Pilen
          08/12/2017 at 09:43 (11 måneder ago)

          Den kan holde sig længe – jeg har prøvet at opbevare det i ca 1 måned uden problemer 🙂

          Svar
  5. Mette
    29/12/2017 at 17:49 (10 måneder ago)

    Kan jeg mon lave kagerne i aften og have dem u fryseren til søndag, når de skal bruges?

    Svar
    • Pilen
      29/12/2017 at 21:25 (10 måneder ago)

      Du kan lave bomberne klar i fryseren og bundene kan du opbevare på køl – men jeg vil vente med at samle dem til søndag morgen 🙂

      Søde kram, Pilen <3

      Svar
  6. Bettina
    24/06/2018 at 23:57 (4 måneder ago)

    Har du prøvet at lave dem som én stor kage – evt. i en springform? Jeg tænker på, om den er til at skære ud?

    Svar
    • Pilen
      25/06/2018 at 08:25 (4 måneder ago)

      Det kan du sagtens – denkræver dog en kagegaffel når den kal spises på grund af den lidt chewy cookiebund 🙂

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *