Ølandsboller med solsikkekerner og havreflager


ølandsboller

Der er ikke noget der slår nybagte boller til morgenmad – slet ikke når bordet ellers byder på koldt smør, lækker ost, kaffe og lidt chokolade. Så er morgenmaden reddet.

Disse boller bagte jeg til en brunch med to af mine veninder som jeg har en lille madklub med. Vi holdte sammenskudsgilde, hvor vi hver især medbragte noget til morgenbordet. Og jeg stod for morgenbrødet i form af disse lækre ølandsboller med solsikkekerner og havreflager – saftige, sprøde og luftige. Lige som et godt brød skal være hvis du spørger mig.

Hvordan du nyder bollerne er helt op til dig – men husk lige at tage en bid kun med smør inden du topper med alverdens lækker ost og chokolade. For selvom ost og chokolade er rigtig lækkert, så er der intet der slår en nybagt bolle med smør. Haps!

God weekend og masser af kram med et strejf af hjemmebag <3

koldhævede boller


INGREDIENSER (12 stk)

4,5 dl koldt vand
1 dl yoghurt (fx A38) – hvis du har en surdej kan du også bruge denne i stedet for yoghurt
10 g gær
1 spsk sukker
1 tsk salt
150 g groft ølandshvedemel
ca 400 g hvedemel (måske lidt mere eller mindre – der er stor forskel på hevdemel)

solsikkekerner
havreflager

FREMGANGSMÅDE

Rør vand, yoghurt, sukker og gær sammen. Tilsæt ølandshvedemel og salt, og rør det godt rundt. Tilsæt melet, lidt ad gangen mens du ælter dejen (helst på en røremaskine) – dejen skal være ret våd, men den samler sig efter 10-15 min. Ælt dejen godt i ca 15 min indtil dejen samler sig om dejkrogen – lav evt en glutentest ved st strække dejen mellem fingrene. Den skal gerne blive helt tynd uden at gå i stykker. Læg et låg eller husholdningsfilm over skålen og stil den til hævning i køleskabet i minimum 12 timer.

Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere i ca 1 time.Forvarm ovnen til 250 grader med en bageplade i ovnen.

Hæld solsikkekerner på bordpladen så de ligger tæt i en stor firkant (ca 30*40 cm). Hæld dejen ud ovenpå solsikkekernerne og drys lidt mel på toppen af dejen. Tryk forsigtigt med en kagerullen dejen lidt flad og form den til en stor firkant. Drys grovhvalsede havreflager på toppen og skær 12 aflange boller ud med en dejspartel (del i 4 på det korte led og 3 på det lange led). Fordel bollerne på 2 stykker bagepapir, og ret dem evt til, hvis de er blevet lidt deforme af at blive flyttet til bagepladen.

Skub forsigtigt bagepapiret over på den varme bageplade og bag bollerne ved 250 grader traditionel ovn i ca 15-18 min – til de er gyldne og sprøde. Spray evt lidt vand ind på siderne af ovnen i starten af bagningen for at gøre bollerne ekstra sprøde.

Lad bollerne køle lidt af inden de skæres over og nydes lune med smør, ost eller nutella.


 

2 Comments on Ølandsboller med solsikkekerner og havreflager

 1. Line
  30/03/2018 at 21:42 (1 år ago)

  Din opskrift lyder super lækker – er de fryseegnet?

  Svar
  • Pilen
   01/04/2018 at 12:26 (1 år ago)

   Kære Line – de kan sagtens fryses. Inden de skal spises igen skal de bare tøes helt op og så 3-4 minutter i en 200 grader varm ovn. Så bliver de sprøde og som nybagte igen 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *