Frangipanetærte med hindbær, lakrids og saltkaramel


frangipane tærte

Jeg fejrer lige min første dag som nyuddannet med kage til morgenmad – intet mindre. Wow det er altså en vild følelse sådan at blive færdig. Så føler man sige pludselig sådan rigtig voksen og arbejdsklar. Men jeg glæder mig – jeg er så klar til at arbejde og ikke sidde på skolebænken mere. Det har trods alt aldrig været min favoritdisciplin – det der med at sidde stille for lang tid af gangen.

Derfor starter jeg også lige min første dag som nyuddannet ud med at tage på arbejde på Centralværkstedet, hvor der denne weekend er Dansk Kaffeshow. Jeg skal stå hos Arla Essens og snakke om Årstidsmælken, der bare smager helt fantastisk og fungerer vildt godt i kaffe. Så hvis du har bare den mindste interesse i kaffe, så vil jeg helt sikkert anbefale at du tager et smut forbi centralværkstedet her i løbet af weekenden.

Nå det var vist den der kage vi kom fra – ja, den som jeg lige nu sidder og guffer et kæmpe stykke af til morgenmad. Den er altså ret så lækker.

Frangipanetærte med en sprød lakridsmørdejsbund, frangipane fyld med syrlige hindbær og en top af saltkaramelganache – jeg har lidt svært ved at holde igen må jeg indrømme. Shit, den er altså god denne her.

Derfor får i opskriften allerede i dag (havde egentlig tænkt at i skulle have den søndag), så i kan lave den til dessert her i weekenden, eller hvis i får gæster. Jeg lover at den vil vække jubel og begejstring!

Jeg bliver virkelig så glad hvis i vil tagge mig med @pilenskoekken eller #pilenskøkken på instagram, hvis i laver nogle af mine opskrifter. Jeg bliver så MEGA glad af at se jeres fine kreationer derude.

Kan i have en helt fantastisk weekend – måske vi ses til Dansk Kaffeshow? Kom endelig hen og sig hej hvis i kommer forbi <3

Masser af kagekram fra en glad og nyuddannet, Pilen <3

saltkarameltærte


INGREDIENSER (6-8 pers)

Mørdej

125 g hvedemel
50 g flormelis
65 g smør
1 æggeblomme
1,5 tsk rålakrids

Frangipane

60 g ristede mandler
60 g blødt smør
60 g sukker
1/2 sammenpisket æg
50 g halverede hindbær (både friske og frosne kan bruges)

Saltkaramelganache

150 g hvid chokolade af god kvalitet (fx Valrhona Ivoire)
75 g piskefløde
15 g glukosesirup
1/4 tsk flagesalt

Pynt

hindbærpulver
RAW liquorice powder fra Johan Bülow
rød skovsyre
flagesalt

FREMGANGSMÅDE

Bland hvedemel, flormelis og lakridspulver i en stor skål. Tilsæt smør i små tern og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med æggeblommen indtil dejen er ensartet – pas på ikke at ælte dejen for meget, den skal kun lige samles. Tryk dejen lidt flad, pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i ca 1 time.

Efter 1 time tages mørdejen ud af køleskabet og den rulles tyndt ud på et meldrysset bord. Placer en tærtering (18,5 cm – fx denne her geniale perforerede tærtering) på en bund, fx fra en større springform, med bagepapir, og løft forsigtigt dejen over i tærteringen. Tryk forsigtigt dejen ud i formen, og kør en kagerulle hen over kanterne for at få en skarp kant. Sæt tærten på køl yderligere 1/2 time. Prik bunden med en gaffel og forbag den i 10 min ved 200 grader traditionel ovn – indtil den er gylden og sprød. Skru ned for ovnen til 180 grader.

Frangipane

Rist mandlerne på en pande og blend dem fint til mandelmel. Pisk smør og sukker til en ensartet blanding – tilsæt det halve æg og pisk det godt sammen til det er lyst og luftigt. Vend mandelmel i dejen og hæld det ud i den forbagte tærtebund. Tryk halve hindbær ned i frangipane dejen og bag tærten ved 180 grader i 15-20 min til den er gylden på toppen og rundt langs kanterne. Lad tærten køle helt af.

Saltkaramelganache

Hak chokoladen groft og hæld den i et helt rent ildfast fad. Bag chokoladen ved ca 130 grader traditionel ovn i ca 1 time – rør hvert 10. minut i chokoladen. Bliv ikke bange hvis den begynder at klumpe – den smelter sammen igen når du rører i den til sidst. Når chokoladen har fået en gylden farve er det færdigt, og hældes i en skål. Rør godt rundt i chokoladen så den smelter sammen og så der ikke er klumper tilbage. Vej 150 g chokolade af i en skål – og gem resten til en anden gang.

Varm fløde og glukosesirup op til lige under kogepunktet, og hæld det over den smeltede chokolade mens du rører fra midten af skålen med en dejskraber – med hurtige små bevægelser. Når ganachen har samlet sig kan du evt køre den igennem med en stavblender for at gøre den ekstra fin i konsistensen. Sørg for at sætte stavblenderen skråt ned i ganachen, så der ikke skabes for mange luftbobler – det kan dog godt være svært at undgå. Smag ganachen til med flagesalt.

Hæld saltkaramelganache over den afkølede tærte og stil den på køl i yderligere 2 timer til ganachen har sat sig.

Pynt tærten med hindbærpulver, lakridspulver, rød skovsyre og lidt ekstra flagesalt.

Tip! Den karamelliserede hvide chokolade kan bruges til både ganache, sprøde bunde eller en lækker mousse – så derfor kan du med fordel lave en stor portion nu du er igang. Jeg karamelliserer altid mindst 600 g ad gangen.

img_0279

Indlægget indeholder affiliatelinks!


 

6 Comments on Frangipanetærte med hindbær, lakrids og saltkaramel

 1. Signe O.
  20/01/2017 at 10:37 (2 år ago)

  Den ser virkelig lækker ud!
  Tillykke med uddannelsen 🙂

  Svar
  • Pilen
   21/01/2017 at 08:24 (2 år ago)

   Tusind tak til begge dele Signe <3 Og god weekend til dig! 🙂

   Kram, Pilen

   Svar
 2. VenterPaaVinBlog
  20/01/2017 at 12:05 (2 år ago)

  Hold op, den er flot 😀
  God weekend.

  – A

  Svar
  • Pilen
   21/01/2017 at 08:24 (2 år ago)

   Tusind tak for de søde ord – og også rigtig god weekend til dig <3
   Kagekram, Pilen

   Svar
 3. Kathrine
  21/01/2017 at 10:58 (2 år ago)

  Hej Camilla
  Hvornår skal glukosesirup’en i? Kan ikke lige finde det, og er gået i gang 😂
  Er det lige som din mazarin “lagkage”, hvor glukosesirup’en skal i, når karamellen næsten er færdig?
  God lørdag 😊

  Svar
  • Pilen
   22/01/2017 at 11:15 (2 år ago)

   Hej Kathrine

   Den skal varmes op sammen med fløden – jeg har lige rettet det i opskriften. Godt du er vågen 🙂
   God fornøjelse med kagebagningen <3

   Kram, Pilen

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *