Chokolademousse med hasselnødder og sprød bund


chokolademousse

Chokolademousse er en sikker vinder på dessertbordet – og jeg kender næsten ingen der ikke vil blive begejstret for en god klassisk chokolademousse. Jeg er fan – og på trods af at jeg spiste hjemmelavet chokolademousse næsten hver aften hele sidste uge i Østrig, så kan jeg blive ved.

Så jeg har været i køkkenet og lave endnu mere chokolademousse – denne gang med både lys og mørk chokolade og en lækker sprød bund med hasselnødder og puffede ris. Holy moly det er godt! Og jeg tør vidst godt sige at den vakte ualmindelig stor begejstring da jeg serverede de små portionsanretninger for min familie.

Hvis du er fan af den klassiske chokolademousse, men godt kunne tænke dig at prøve en lidt anderledes variant – ja så tænker jeg vi har en vinder her. Jeg lover at denne chokolademousse vil vække lykke og jubel hos de heldige der får lov at smage.

Jeg har støbt moussen i høje cylinderforme fra Kunst og Køkkentøj – alternativt kan du støbe dem i 12 høje kageringe. Begge dele fungerer fint.

God søndag til jer alle!
Kagekram og chokoladekys fra Pilen <3

chocolate mousse


INGREDIENSER (12 pers)

Lys chokolademousse

200 g mælkechokolade (36-40%)
3 dl piskefløde

Mørk chokolademousse

190 g mørk chokolade (55-60%)
3 dl piskefløde

Hasselnøddebund

200 g mælkechokolade (36-40%)
100 g ristede hasselnødder
50 g Rice Krispies
1 nip flagesalt

Pynt

solbærstøv
rød skovsyre

FREMGANGSMÅDE

Lys chokolademousse

Hak chokolade groft og smelt den over vandbad eller i mikroovnen. Pisk 2 dl af fløden til let flødeskum og hold det køligt. Varm den sidste 1 dl af fløden op til lige under kogepunktet og hæld det over den smeltede chokolade – rør grundigt og hurtigt fra midten af skålen med en dejskraber til massen samler sig til en blank ganache. Tjek at temperaturen er omkring 45 grader. Vend forsigtigt lidt af flødeskummet i ganachen og vend derefter resten af flødeskummet i – forsigtigt, men hurtigt.

Placer silikoneformen på et skærebræt, så det er nemmere at flytte. Fyld formene halvt op med mælkechokolademousse – hvis du bruger formene som jeg har linket til længere oppe i indlægget, så er der en naturlig lille kant i formen som du fylder op til. Hvis du bruger kageringe, så læg et stykke film henover bunden og op langs kanten, så moussen ikke flyder ud – brug kageringe der er ca 5 cm i diameter (eller lidt mindre) og fyld dem 2,5 cm op med moussen.

Stil formene i fryseren og lad moussen sætte sig i minimum 1,5 time.

Mørk chokolademousse

Brug samme fremgangsmåde som med den lyse mousse. Fyld formene op til kanten med den mørke mousse og jævn kanten med en spatel. Sæt mousserne på frys i minimum 12 timer – gerne op til 24 timer.

Hasselnøddebund

Hak halvdelen af hasselnødderne groft og blend resten helt fint, til det bliver til hasselnøddesmør – nødderne skal begynde at afgive olie. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen og vend både hasselnøddesmør og hakkede hasselnødder i chokoladen. Vend til sidst Rice Krispies og salt i chokoladeblandingen og hæld det ud på at stykke bagepapir placeret på et skærebræt. Placer et nyt stykke bagepapir ovenpå og rul blandingen ud til ca 1 cm tykkelse. Læg det i køleskabet i ca 10 min (ikke længere) og brug en udstikker (5 cm) til at stikke 12 bunde ud. Sæt det hele tilbage på køl i ca 30 min.

Bræk forsigtigt de runde bunde fri – og snack kanterne (det smager seriøst af Knoppers!!).

Samling

Løsn forsigtigt de frosne mousser fri af silikoneformen (eller kageringene) og placer hver mousse på en hasselnøddebund. Hvis moussen har fået lidt mærker kan du bruge en opvarmet spatel til at glatte kanterne og toppen med. Sæt mousserne i køleskabet og lad dem tø på køl i minimum 2 timer.

Drys med solbærstøv og pynt med rød skovsyre.

chokolademousse med hasselnødder


 

4 Comments on Chokolademousse med hasselnødder og sprød bund

 1. Amalie
  04/01/2018 at 12:27 (1 år ago)

  Jeg lavede dem her nytårsaften, og smagen var helt perfekt! Men de var ikke til at få pæne ud af formen (den form, du anbefaler) 🙁 De blev ligesom ikke helt hårde, selv om de var i fryseren. Har du oplevet det?
  Jeg fortrød virkelig, at jeg ikke bare havde lavet nogle hjemmelavede forme af kageplast …

  Svar
  • Pilen
   04/01/2018 at 17:49 (1 år ago)

   Kære Amalie

   Det har jeg ikke oplevet – måske fryser din fryser ikke så hårdt som min, hvilket kan være en forklaring. Derudover skal man være hurtig til at få dem ud af formene mens de er frosne.

   En anden forklaring kan være at du har brugt en chokolade med en lavere kakaoprocent – så kan moussen blive blødere og dermed sværere at få ud. Håber det var til nogen hjælp?

   Er ked af at de ikke blev så fine, men det var godt at de stadig smagte godt 🙂

   Kærlig Hilsen og søde kram, Pilen <3

   Svar
 2. Anne
  21/01/2019 at 08:41 (5 måneder ago)

  Hej Pilen.
  Hvis man har planer om at lave denne kage i springform har du så nogen ide om, hvor stor en springform man skal bruge?

  Ha’ en god dag.

  Mange hilsner fra Anne.

  Svar
  • pilenskoekken90
   29/01/2019 at 07:18 (5 måneder ago)

   Jeg ville nok lave den i en 20-22 cm springform. Dog vil jeg gøre opmærksom på at det kan blive ret svært at skære skarpe stykker af kagen ud pga den sprøde bund, som er lidt hård at skære i. Så hvis man vil have det helt skarpe udtryk vil jeg anbefale at lave de portionsanrettede kager <3

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *