Eclairs med kaffecreme og chokoladeganache

eclairs opskrift

Kaffe, chokolade og valnødder er en kombination der bare fungerer  – og denne uge får i intet mindre end to opskrifter med denne lækre kombination. Den første i får fornøjelsen af, er disse lækre og luftige eclairs med kaffecreme, chokoladeganache og karamelliserede valnødder. En lækker snack som man sagtens kan spise et par stykker (eller 10) af.

Eclairs er en fransk kage – men det er faktisk bare en aflang vandbakkelse fyldt med creme. Det vigtige ved disse vandbakkelser er at de bliver bagt nok, så de kan holde formen og fyldes med en lækker creme. Jeg har set hos Claus Meyer at tricket skulle være at bage dem ved kraftig varme de første par minutter, for derefter at skrue ned og bage videre – og det fungere helt fremragende!

Er du ikke så vild med kaffe kan du sagtens fylde dem med en helt klassisk vaniljecreme, men kombinationen af kaffe, valnødder og chokolade er altså en fest for smagsløgene.

Bag helst disse eclairs samme dag de skal spises så de holder sig sprøde. Kaffecremen kan dog sagtens laves dagen før, så den når at sætte sig ordentligt.

God weekend og masser af søde kram herfra <3
eclairs med kaffecreme


INGREDIENSER (12 stk)

Eclairs

1 dl vand
1 dl mælk
100 g smør
125 g hvedemel
20 g rørsukker
et nip salt
3 æg

Kaffecreme

3 dl sødmælk
1 dl stærk kaffe
5 spsk sukker
1 vaniljestang
4 æggeblommer
40 g maizena

Valnøddekrokant

25 g valnødder
25 g sukker
1 nip salt

Chokoladeganache

100 g chokolade
1 dl piskefløde
20 g glukosesirup

FREMGANGSMÅDE

Kaffecreme

Lav 1 dl stærk kaffe og stil til side. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Hæld vaniljekorn, vaniljestang og det meste af sødmælken i en gryde. I en skål piskes æggeblommer, sukker, maizena og en smule af mælken til en ensartet masse. Varm mælken op til lige under kogepunktet, hvorefter du hælder mælken over æggemassen under omrøring. Hæld det tilbage i gryden og varm cremen op ved jævn varme indtil det begynder at tykne. Pisk hele tiden i cremen og varm den yderligere ca 1 min. Tag cremen af varmen og rør kaffen i.  Hæld cremen i en skål og læg straks et stykke husholdningsfilm tæt ned til cremen så der ikke dannes kondens. Sæt cremen på køl i minimum 4 timer til den er helt kold.

Eclairs

Bring vand, mælk, smør, sukker og salt i kog i en tykbundet gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt melet. Rør godt rundt i dejen med en ske, indtil dejen samler sig og slipper gryden. Hæld dejen i en røreskål, og lad den køle lidt af. Pisk æg i dejen lidt efter lidt (jeg bruger spartlen på min røremaskine). Rør godt rundt og sørg for at dejen samler sig før du tilsætter mere æg – hold igen med ægget, det er ikke sikkert at det hele skal bruges. Dejen skal kunne danne toppe og ikke være for flydende.

Fyld dejen i en sprøjtepose med en stjernetylle, og sprøjt aflange kager (ca 12 cm) på en bageplade med bagepapir.

Bag vandbakkelserne i 5 min ved 220 grader. Skru ovnen ned til 180 grader og bag videre i ca 30-35 min. Tjek efter 30 min – de skal være mørk gyldne på toppen. Hvis de er færdige, så sluk ovnen og åbn ovndøren uden at tage vandbakkelserne ud. Lad dem stå i ovnen i ca 20 min indtil de tages ud og køles helt ned.

Valnøddekrokant

Varm sukekret op på en pande ved medium varme og lad det smelte til en gylden karamel. Når alt sukkeret er smeltet hældes valnødder og lidt salt på panden, varmen slukkes og det hele røres godt sammen. Hæld valnøddekrokanten på et stykke bagepapir og lad det køle af. Hak valnødderne groft.

Samling

Pisk den kolde creme til den er ensartet og fyld cremen i en sprøjtepose med en lille rund tylle. Pres tyllen forsigtigt ind tre steder i bunden af hver eclair og sprøjt forsigtigt cremen ind. Pas på ikke at sprøjte for meget, da cremen så vil sive ud af de andre huller. Gentag med alle dine eclairs, stil dem til side og lav chokoladeganachen.

Chokoladeganache

OBS – lav først chokoladeganachen når vandbakkelserne er fyldt med creme!

Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad. Varm fløde og glukosesirup op i en gryde til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld den varme fløde over chokoladen. Rør hurtigt fra midten af skålen med en dejskraber, så ganachen samler sig og rør det til en blank ensartet blanding. Hæld ganachen i en skål der er stor nok til at dyppe dine eclairs ned i.

Dyb toppen af dine eclairs ned i ganachen, lad dem dryppe let af og drys med valnøddekrokant. Server med det samme.

kaffe eclairs


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *