Tærte med hasselnøddefrangipane, krydderier og mælkechokolade cremeux


hasselnøddefrangipane

Hasselnødder og mælkechokolade er et evigt godt makkerpar hvis du spørger mig – især når de får selskab at lidt kanel og en sprød mørdej som i tærten her. Den smager lidt af jul med krydderierne, men jeg vil nu vove at påstå at denne tærte med hasselnøddefrangipane sagtens kan serveres hele året rundt. Bare fordi den er så ualmindelig lækker.

Tærte med sprød mørdej, hasselnøddefrangipane med citron, kanel og ingefær og en silkeblød mælkechokoladecremeux på toppen. Så er der altså fest for smagsløgene. Og den der cremeux… jeg kunne spise den med en ske, så god er den. Det er først for nyligt gået op for mig hvor vanvittig genialt chokoladecremeux er – så i kan godt forberede jer på en kavalkade af opskrifter med cremeux i flere forskellige varianter.

Sprøjtemønsteret er inspireret af en virkelig smuk tærte kreeret af konditor Mika Wulff, og da jeg så den skyndte jeg mig at købe en tylle. Jeg elsker at tærten får et helt andet udtryk – men hvis du ikke har en St. Honore tylle (som det så fint hedder), så kan du også sagtens sprøjte små toppe ud på tærten. Det bliver helt sikkert også fint.

Cremeuxen skal laves dagen før, da den skal nå at sætte sig helt på køl – men så er det heldigvis nemt bare at pynte når tærten skal serveres for kagehungrende hjerter. God fornøjelse med kagebagningen <3

frangipane tærte


INGREDIENSER (20 cm tærteform)

Mørdej

170 g hvedemel
70 g flormelis
90 g koldt smør
1 æggeblomme
1 tsk koldt vand

Frangipane

100 g hasselnødder, ristede og afskallede
100 g blødt smør
100 g sukker
1 æg
1 tsk stødt kanel
1/2 tsk stødt ingefær
reven skal fra 1 øko citron

Mælkechokoladecremeux

1,5 blad husblas
250 g god mælkechokolade med 40 % kakao (jeg har brugt Valrhona Jivara)
2 dl sødmælk
2 dl piskefløde
5 æggeblommer
40 g sukker

Pynt

6 hasselnødder i halve
rød skovsyre

FREMGANGSMÅDE

Mørdej

Bland hvedemel og flormelis i en stor skål. Tilsæt smør i små tern og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med æggeblommen indtil dejen er ensartet ? pas på ikke at ælte dejen for meget, den skal kun lige samles. Tryk dejen lidt flad, pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i ca 1 time.

Efter 1 time tages mørdejn ud af kølekabet og den rulles tyndt (2,5 mm) ud på et meldrysset bord. Placer en tærtering (20 cm) på en bageplade med bagepapir, og løft forsigtigt dejen over i tærteringen. Tryk forsigtigt dejen ud i formen, og kør en kagerulle hen over kanterne for at få en skarp kant. Hvis tærtedejen er blevet varm og blød sættes den på køl yderligere 1/2 time. Prik bunden med en gaffel og læg et stykke bagepapir med linser/bønner ovenpå tærtebunden, og bag tærtebunden blindt i 10 min ved 200 grader traditionel ovn. fjern bagepapir og bønner og bag bunden yderligere 5 min. forbered imens fyldet.

Hasselnøddefrangipane

Blend hasselnødderne til helt fint hasselnøddemel. Pisk smør og sukker til en ensartet masse. Tilsæt ægget og pisk blandingen godt sammen. Vend hasselnøddemelet i blandingen og rør til en ensartet dej. Hæld dejen i den forbagte tærtebund og bag tærten 20-25 min. ved 180 grader traditionel ovn – tjek med en pind at fyldet er færdigbagt. Lad tærten køle helt af – gerne i køleskabet.

Mælkechokoladecremeux

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Hak chokoladen fint og hæld den i en skål. Pisk æggeblommer og sukker i en skål, og varm mælk og fløde op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde lidt efter lidt over æggeblandingen mens der røres rundt og hæld derefter det hele tilbage i gryden, hvor det varmes op til 85 grader ved svag varme, under omrøring. Tag gryden af varmen med det samme temperaturen rammer 85 grader, tilsæt den afdryppede husblas og rør rundt. Hæld blandingen gennem en sigte over chokoladen. Rør fra midten af skålen med en dejskraber så blandingen begynder at samle sig indtil det hele er blandet. Sæt en stavblender i skålen ved at føre den skråt ned i blandingen (på den måde undgår du luftbobler) og kør cremen igennem med stavblenderen. Hæld cremen i en skål og læg husholdningsfilm ned på overfladen af cremen og stil den på køl minimum 12 timer.

Hæld din afkølede mælkechokoladecremeux i en engangsprøjtepose med en 20 mm St. Honore tylle (eller alternativt en rund tylle), og sprøjt cremen ud i 5 baner på tærten. Pynt med lidt ekstra hasselnødder og rød skovsyre. Opbevar tærten på køl indtil servering.

tærte med hasselnøddefrangipane


Indlægget indeholder affiliatelinks.

5 Comments on Tærte med hasselnøddefrangipane, krydderier og mælkechokolade cremeux

 1. Grethe Ellebæk Jensen
  13/11/2016 at 08:53 (4 år ago)

  Uhm !! .. Det lyder lækkert ! – kan man bage hele kagen dagen i forvejen og så blot pynte den lige inden servering ? –

  Svar
  • Pilenskoekken
   13/11/2016 at 09:19 (4 år ago)

   Det kan du sagtens – det gjorde jeg også selv. Det er dejligt nemt, for så er det hele klart og den skal bare pyntes ved servering 🙂

   God fornøjelse med kagebagningen! Mange Hilsner fra Camilla

   Svar
  • Pilenskoekken
   26/11/2016 at 15:42 (4 år ago)

   Tak Maria – den er så lækker! 🙂

   Kærlige Hilsner,
   Camilla

   Svar

1Pingbacks & Trackbacks on Tærte med hasselnøddefrangipane, krydderier og mælkechokolade cremeux

 1. […] Køkken – her kan jeg nævne den klassiske jordbærtærte, kæmpe kanelsneglen, den lækreste hasselnøddetærte med mælkechokolade, de famøse luksus træstammer, hjemmelavede snebolde og kanelsneglekagen med […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *