Ølandshvedebrød i fad – saftigt, luftigt og sprødt


ølandshvedebrød

Jeg elsker morgener! Altså de morgener hvor der er god tid til at hygge om morgenmaden, tænde stearinlys og få en god snak over morgenkaffen med dem man holder af. Sådanne morgener er jeg vilde med – især hvis de indebærer nybagt brød, god ost og lidt chokolade.

I morges bagte jeg dette ølandshvedebrød der blev virkelig saftigt og med en dejlig sprød skorpe. Det smagte så dejligt, og passer perfekt både til morgenbordet, til en omgang tapas eller til en lækker simreret. Jeg har i hvert fald planer om at servere resterne af brødet til omgang Coq au Vin i morgen aften.

For at brødet får den helt rigtige konsistens skal den helst æltes på en røremaskine – dejen er nemlig meget flydende. Og så er det altså lidt nemmere at arbejde med dejen, når man får en maskine til at gøre arbejdet for en.

Jeg har bagt brødet i et ildfast fad for at give det en sprød skorpe og en sprød bund. Du kan også sagtens bage det i en støbejernsgryde – det ejer jeg desværre bare ikke endnu. Jeg synes dog at det fungerer rigtig godt med et ildfast fad – det holder godt på varmen, og så sørger det også for at holde på dejen så brødet får en fin form.

Du kan bruge surdej til brødet hvis du har det. Ellers kan du alternativt bruge et syrnet produkt som fx A38 eller Kefir, som jeg har brugt denne gang. Det giver også en dejlig smag og syrlighed til brødet.

Hvis du har en morgen med lidt ekstra tid her i weekenden, så foreslår jeg at du forkæler familien med sådan et dejligt hjemmebagt ølandshvedebrød. Og at i lige bruger lidt ekstra tid på morgenmaden, tænder et par stearinlys og nyder hinandens selskab – det er altså ren morgenlykke.

God weekend og kærlige hilsner herfra <3

grydebrød


INGREDIENSER (1 stort brød)

1 dl surdej (eller A38/kefir)
5 dl koldt vand
8 g gær
1 spsk flydende honning
200 g groft ølandshvedemel
15 g salt
350-400 g hvedemel (gerne af god kvalitet)

FREMGANGSMÅDE

Hæld surdej/det syrnede produkt og vand i en røreskål (til røremaskine), tilsæt honning og rør gæren ud i væsken. Tilsæt ølandshvedemel og rør det ud i væsken til der ikke er nogen klumper. tilsæt salt og rør det ud i dejen. Tilsæt 350 g hvedemel, og ælt dejen på røremaskine ved medium hastighed. Dejen skal være ret tynd, men den samler sig efterhånden (måske skal du tilsætte lidt ekstra hvedemel hvis du ikke er vant til at arbejde med en så tynd dej). Dejen skal æltes ca 10-15 min indtil den har samlet sig om dejkrogen. Sæt låg på skålen og sæt den til hævning i køleskabet natten over 12-15 timer.

Om morgenen tages dejen ud af køleskabet og hældes ud på et meldrysset bord. Spænd dejen op ved først at folde den over sig selv en enkelt gang – placer samlingen ned mod bordpladen og skub nu dejen ind under sig selv med en spatel, så du får et aflangt brød. Drys med mel og læg et viskestykke over. Lad dejen efterhæve 1 time på køkkenbordet (eller alternativt i en hævekurv hvis du ejer sådan en). Tænd ovnen på 250 grader og stil dit fad på en plade på nederste rille i ovnen.

Når ovnen er varm og dejen har hævet 1 time tager du det varme fad ud af ovnen og lægger et stykke bagepapir i fadet. Løft forsigtigt dejen (gerne med en stor spatel eller pizzaspade) over i fadet og bag brødet ved 250 grader traditionel ovn i ca 35-40 min. Det skal lyde hult under bunden. Lad brødet hvile 15-20 min inden du skærer det ud.

Velbekomme – og god fornøjelse med bagningen <3

surdejsbrød


4 Comments on Ølandshvedebrød i fad – saftigt, luftigt og sprødt

 1. Lene T
  12/11/2016 at 07:35 (3 år ago)

  Flot brød med lækker krumme:-)
  Det må bestemt afprøves.

  Svar
  • Pilenskoekken
   12/11/2016 at 09:17 (3 år ago)

   Mange tak Lene – det smager virkelig også skønt. God brødbagning 🙂

   Svar
 2. Stine H
  27/01/2018 at 16:48 (1 år ago)

  Virkelig skønt brød! Tak for opskriften.

  Svar
  • Pilen
   28/01/2018 at 08:59 (1 år ago)

   Hvor er det dejligt at høre Stine – selv tak fordi du følger med <3

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *