Mazarinlagkage med hindbær og saltkaramelganache


lagkage

Denne mazarinlagkage med hindbær og saltkaramelganache var en af kagerne jeg serverede for min familie til fødselsdagsfejring i går – og jeg kan vist roligt sige at den var en succes. Kombinationen af den saftige mazarinkage, de syrlige hindbær og den søde og salte karamel var intet mindre end fantastisk – og det bliver bestemt ikke sidste gang at denne kage kommer på menuen.

Saltkaramelganachen kan jeg desværre ikke selv tage æren for – den er inspireret af den dygtige Strangas og hans macarons med saltkaramelganache. Siden jeg smagte den ganache har jeg bare drømt om hvordan jeg selv kunne lave den og få den inkorporeret i noget kage. Selvom den smager så godt i sig selv at den bare kan spises med en ske.

mazarinkage med hindbær

Jeg tror faktisk allerede at denne mazarinlagkage skal laves igen i næste uge – mest af alt fordi jeg er så distræt at jeg glemte en hel skål saltkaramelganache i Århus inden jeg tog hjem for at fejre min fødselsdag for familien. Ikke særlig smart – det resulterede så også i at jeg mindre panikslagen farede rundt i Kolding storcenter på vej hjem fra Århus for at finde en nogenlunde god mælkechokolade der både smagte godt og ikke rippede min pengepung fuldstændig. Det gjorde dog lidt ondt i hjertet at jeg havde en hel skål saltkaramelganache stående derhjemme, lavet på den lækreste Valrhona Jivara chokolade. Men så har jeg til gengæld en god undskyldning for at bage igen i næste uge – eller bare spise den som nutella på nybagte boller, haps!

Mazarinlagkagen er perfekt til et kagebord eller som dessert en dag hvor man har travlt, da man kan forberede både bunde og ganache dagen før – og så bare samle den inden servering. Det er jo dejligt nemt – så der er altså ikke noget undskyldning for ikke at kaste sig ud i denne her lækre sag af en fødselsdagslagkage.

mazarinlagkage


INGREDIENSER (12-14 pers)

Mazarinbunde

200 g sukker
150 g marcipan
250 g blødt smør
5 æg
150 g hvedemel
3/4 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
250 g friske hindbær

Saltkaramelganache

180 g sukker
0,5 dl glukosesirup
3 dl piskefløde
½ tsk flagesalt
300 g god mælkechokolade (fx Jivara fra Valrhona)

FREMGANGSMÅDE

Mazarinbunde

Pisk sukker, marcipan og blødt smør til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggene, et ad gangen, imens der piskes. Vend hvedemel, bagepulver og salt i dejen, og rør det sammen til en ensartet blanding. Fordel dejen i 3 springforme (16 cm) foret med bagepapir i bunden, og tryk ca 16 hindbær ned i hver kage. Sørg for at dejen er lidt højere langs siderne end i midten (så kagen ikke hæver alt for meget på midten), og tryk hindbærrene godt ned i dejen. Bag kagerne ved 180 grader traditionel ovn i ca 25 min. Lad kagerne køle helt af – gerne til næste dag.

Saltkaramelganache

Hak chokoladen groft. Hæld fløden i en gryde og hæld sukkeret i en anden gryde – gerne en stor tykbundet en af slagsen. Sørg for at sukkeret dækker hele bunden af gryden. Varm sukkeret op ved medium til kraftig varme – uden at røre i det. Når sukkeret er næsten smeltet begynder du at varme fløden op til lige under kogepunktet – tag det af varmen lige inden det koger. Når sukkeret er smeltet til en gylden karamel tages gryden af varmen og der røres glukosesirup i. Hæld nu den varme fløde i lidt efter lidt mens du rører rundt. Hvis karamellen klumper sættes den tilbage på blusset. Rør karamellen til en ensartet blanding og hæld den gennem en si over den grofthakkede mælkechokolade. Lad det stå et par sekunder og rør det herefter sammen med en dejskraber til ganachen samler sig og bliver blank. Smag ganachen til med flagesalt.

Lad ganachen stå 2-3 timer på køl til den har sat sig men stadig er smørbar. Hvis du laver den dagen før kan du give den et par sekunder i mikroovnen inden brug – men kun et par sekunder! Den skal ikke blive flydende igen.

Samling af kagen

Saml kagen ved at lægge bundende sammen med et tykt lag saltkaramelganache imellem hver bund. Sæt kagen på køl en times tid inden servering, så ganachen når at sætte sig fuldstændigt. Pynt kagen med frysetørrede hindbær, skovsyre, chokoladekugler eller hakkede nødder.

Velbekomme, og god fornøjelse med kagebagningen!

saltkaramelganache


6 Comments on Mazarinlagkage med hindbær og saltkaramelganache

 1. Lone
  06/02/2018 at 10:28 (1 år ago)

  Super fin kage. Kan man lave alle delene og så putte dem i fryseren? Vi skal have barnedåb og jeg vil gerne lave så meget som muligt på forhånd.

  Svar
  • Pilen
   06/02/2018 at 13:49 (1 år ago)

   du kan lave bundene på forhånd og fryse – men selve ganachen skal ikke laves før kagen skal samles 🙂

   Svar
 2. Ellen
  25/03/2018 at 20:28 (1 år ago)

  Det lyder som en lækker kage😍
  Er det muligt at lave saltkaramelganachen ved at koge kondenseret mælk i dåse og blande med chokolade? Eller på anden vis?
  Jeg har nemlig tidligere forsøgt at lave karamel på almindelig vis, hvilket ikke gik så godt. Jeg har lige ledes forsøgt at koge den kondenseret mælk ved at komme indholdet i en gryde. Det resulterede i karameller.

  Svar
  • Pilen
   26/03/2018 at 09:21 (1 år ago)

   Kære Ellen

   Jeg tror desværre ikke at du kan bruge kondenseret mælk, da jeg er ret sikker på at det vil ændre på konsistensen – jeg har dog ikke prøvet det, så sig endelig til hvis du forsøger 🙂 Desuden giver karamel på kondenseret mælk en meget sødere karamel, så det vil nok også ændre en del på smagen.

   God bagelyst <3

   Søde hilsner, Camilla

   Svar
 3. Sisse
  02/04/2019 at 15:01 (3 uger ago)

  Den ser jo super lækker ud! Jeg vil helt sikkert forsøge mig med den til min egen fødselsdag. Jeg er dog rimelig ny bager i køkkenet, og jeg studsede lidt over størrelsen på springformen, da 16 centimeter ikke lyder af meget i mine øre i forhold til antal serveringer. Derfor vil jeg bare lige være sikker på, at 16 centimeter er den rigtige diameter at gå med?

  Svar
  • pilenskoekken90
   02/04/2019 at 18:34 (3 uger ago)

   Kære Sisse – kagen bliver ret høj, så de 16 cm er helt korrekt <3

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *