Pæretærte med chokolade og marcipan


mazarintærte

Pæretærte fyldt med marcipan, frisk ingefær og chokolade – så bliver det ikke bedre. Kombinationen af pære og ingefær er en klassiker, men jeg synes at det er endnu mere fantastisk når man som her bruger frisk ingefær i stedet for pulver. Det giver lidt mere spark til smagen – og så kan jeg bare ikke få nok ingefær.

Pæretærten er rimelig klassisk bygget op – mørdej, mazarinfyld og pærer på toppen. Det er til at have med at gøre, og det er stort set altid sådan jeg laver tærter. En god mørdej fyldt med enten mazarinmasse eller frangipane og så årstidens frugt på toppen. Så hvis du ikke lige har pærer så bruger du selvfølgelig bare de bær/frugter du har liggende i frugtskålen derhjemme.

pæretærte

Jeg har leget lidt med udtrykket på tærten ved at pynte dem med en kæmpe pære-rose. Jeg synes selv det ser virkelig fint ud, men hvis du ikke lige har tålmodigheden til rose-projektet så fordeler du bare pærerne på toppen som du nu synes. Men giv det lige et forsøg – for det ser da lidt blæret ud ikke?

Nyd tærten lun med vaniljeis eller creme fraiche, og jeg lover dig at efterårshyggen er sikret. Har du forresten nogle ingefærforskrækkede familiemedlemmer så skær bare lidt ned for ingefæren – jeg lover at din pæretærte stadig vil komme til at smage fantastisk.

mazarintærte


INGREDIENSER

Mørdej

170 g hvedemel
70 g flormelis
90 g koldt smør
1 æggeblommer
1 spsk koldt vand

Fyld

150 g marcipan
75 g sukker
60 g blødt smør
1 æg
1 spsk hvedemel
1 spsk revet ingefær
60 g grofthakket mørk chokolade
saften af 1 citron
kornene af 1/2 vaniljestang + 2 spsk sukker
4 pærer i tynde skiver
1/2 spsk sukker på toppen
2 spsk abrikosmarmelade (kan undlades)

FREMGANGSMÅDE

Mørdej

Bland mel og flormelis i en skål. Tilsæt smør i små tern, og smuldr det mellem fingrene. Tilsæt æggeblomme og vand og saml dejen hurtigt med hænderne. Lad dejen hvile på køl i ca. 1 time. Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir og flyt forsigtigt dejen over i en tærteform (ca. 26 cm). Skær de overskydende kanter af og gem den resterende dej på køl eller frys til en anden gang. Prik bunden med en gaffel og forbag bunden i ca 10 min ved 200 grader alm ovn. Lad bunden køle let af.

Fyld

Ælt marcipan og sukker godt sammen, så sukkeret er arbejdet godt ind i marcipanen. Pisk det med smør til en lys og luftig masse. Tilsæt æg et af gangen imens der piskes. Vend mel og revet ingefær i dejen, og vend til sidst den grofthakkede chokolade i. Hæld mazarinmassen i den afkølede forbagte tærtebund.

Skræl pærerne og skær dem i tynde skiver enten med en kniv eller på et mandolinjern. De skal være så tynde at de kan bøjes let, men ikke helt papirstynde. Rør sukker, vaniljekorn og citronsaft sammen og vend pæreskiverne heri, så vaniljekornene og sukkerlagen er fordelt på alle pæreskiverne. Lav din pærerose ved at lægge en skive pære af gangen ud langs kanten af tærten på skrå. Sæt næste pæreskiver ind over halvdelen af forrige pæreskive og fortsæt. Start udefra og byg dig indad i en spiral – pas på med ikke at trykke pæreskiverne for langt ned i mazarinmassen. Drys med sukker, og gag tærten ved 180 grader traditionel ovn i ca 50 min. Hold øje med tærten – bagetiden kan variere efter ovn. Tærten skal være gylden på toppen og mazarinmassen gennembagt.

Smelt abrikosmarmeladen ved lav varme og pensl forsigtigt toppen af tærten med abrikosmarmelade for at få en skinnende overflade.

Lad tærten køle let inden den nydes med vaniljeis eller creme fraiche 🙂

 pærekage


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *