Jordbærtærte med mazarin og vaniljecreme – der er intet der slår sådan en klassisk jordbærtærte, hvis i spørger mig. Det er en af mine yndlingskager, og så snart sommersolen begynder at kommer frem begynder trangen efter hjemmelavet jordbærtærte at melde sig. Og den skal altså helst laves med søde danske jordbær, så jeg giver den altid gas med jordbærtærter når først sæsonen er i gang. Heldigvis er det en kage der er stort set umulig at blive træt af.
Jordbærtærte er min fars yndlingskage, så derfor havde jeg givet ham et gavekort på en jordbærtærte i julegave. Og den skulle selvfølgelig indløses, nu hvor de danske jordbær er i sæson.
Og jeg tør vist godt sige at kagen her vakte begejstring – for det er altså en af mine bedste opskrifter. Og det er altså bare en sikker vinder. Jordbærtærten bliver altid bliver spist op – for hvem kan ikke lige klemme et ekstra stykke ned?
Jordbærtærten består af en sprød mørdejsbund, saftig mazarinmasse med masser af marcipan, en god vaniljeprikket vaniljecreme – eller konditorcreme, da den jo er vendt med flødeskum – og selvfølgelig toppet med massevis af søde danske jordbær. Så bliver det altså ikke bedre.
Lav gerne mørdejen og vaniljecremen dagen før – så sparer du tid i køkkenet dagen efter, hvis du står og skal servere jordbærtærte for gæster. Jeg plejer at samle mørdejen og rulle den ud i formen dagen inden, så den bare står på køl klar til at blive bagt. Vaniljecremen koger jeg også igennem dagen inden, så jeg er sikker på at den er helt kold, når den skal vendes med piskefløde.
Nyd kagen med søde danske jordbær, og del den med dine yndlingspersoner.
Søde kram, Pilen <3
Jordbærtærte med mazarin og vaniljecreme
Ingredienser
Mørdej
- 60 g flormelis
- 150 g hvedemel
- 1 nip salt
- 80 g iskoldt smør i tern
- 1 æggeblomme
Mazarinmasse og chokolade
- 150 g marcipan
- 150 g sukker
- 100 g blødt, stuetempereret smør
- 2 stuetempererede æg
- 25 g hvedemel
- 75 g mørk chokolade
Vaniljecreme
- 3 æggeblommer
- 50 g sukker
- 1 vaniljestang
- 30 g maizena
- 3 dl sødmælk
- 2 dl piskefløde
Andet
- 500 g søde danske jordbær
Sådan gør du
Mørdej
- Bland mel, flormelis og salt.
- Tilsæt koldt smør i små tern og smuldr det godt imellem fingrene. Når det har konsistens som revet parmesan tilsættes en æggeblomme og dejen samles hurtigt på køkkenbordet – pas på ikke at ælte dejen for meget. Den skal kun lige samles.
- Pak mørdejen ind i et stykke husholdningsfilm eller en pose og læg den på køl i ca 1 time.
- Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og løft den forsigtigt over i en tærteform med løs bund (ca 26 cm). Tryk forsigtigt dejen ned i formen, og skær det overskydende af med en skarp kniv langs kanterne. Stil tærtebunden på frys i 10 min eller på køl i 30 min.
- Prik bunden med en gaffel og forbag tærtebunden ved 180 grader traditionel ovn i ca 10 min.
Mazarinmasse
- Ælt marcipan og sukker godt sammen, så sukkeret er arbejdet godt ind i marcipanen. Pisk det med smør til en lys og luftig masse.
- Tilsæt æg et af gangen imens der piskes. Pisk dejen helt lys og luftig.
- Vend hvedemel i dejen og fordel mazarinmassen i den forbagte tærtebund. Sørg for at overfladen er jævn.
- Bag tærten ved 180 grader traditionel ovn i 22-25 min. Tjek med en pind at mazarinmassen er færdigbagt.
- Hak mørk chokolade groft og kom direkte ovenpå den færdigbagte tærte – kun på mazarinfyldet. Lad chokoladen smelte og smør det ud med en ske ud til tærtekanten.
- Stil tærten på køl og lad den køle helt af inden du befrier tærten fra tærteformen, og placerer den på et kagefad.
Vaniljecreme
- OBS: Lav gerne selve vaniljecremen dagen før, så den kan køle helt af.
- Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud.
- I en skål piskes æggeblommer, sukker, vaniljekorn, maizena og 0,5 dl af mælken til en ensartet masse.
- Hæld vaniljestang og 2,5 dl af sødmælken i en gryde.
- Varm mælken op til lige under kogepunktet, hvorefter du hælder mælken over æggemassen under omrøring.
- Hæld hele blandingen tilbage i gryden og varm cremen op ved jævn varme indtil det begynder at tykne. Pisk godt så cremen bliver helt glat. Når cremen er tyk og koger, så kog cremen yderligere i 2-3 min mens du hele tiden pisker. Cremen skulle gerne bliver mere lind og mere blank efter et par minutter.
- Tag cremen af varmen og hæld den i en stor skål, og læg straks et stykke husholdningsfilm tæt ned til cremen så der ikke dannes kondens. Sæt cremen på køl – gerne til næste dag så den er helt kold.
- PÅ SELVE DAGEN:Pisk cremen helt lind og uden klumper med en elpisker – den skal piskes længe og ved høj hastighed, for at få cremen helt glat og lind. Og skrab gerne kanterne med en dejskraber undervejs, så alle klumper piskes helt glatte.
- I en anden skål piskes fløden til fast flødeskum.
- Vend flødeskum med vaniljecremen til en ensartet blanding. Fyld cremen i en sprøjtepose med rund tylle, og læg den på køl indtil kagen skal pyntes.
Samling
- Sprøjt dutter af vaniljecreme på hele tærten.
- Skyl jordbærrene med stilk og dup dem helt tørre. Del jordbærrene i kvarte og halve alt efter størrelse, og top jordbærtærten med en god mængde friske søde jordbær.
- Nyd gerne kagen på dagen, hvor den er samlet.
Prøv også min opskrift på jordbærkage med mascarponeskum og marcipan – den minder meget om smagene i en jordbærtærte, men kræver ikke helt så meget arbejde <3
Og ellers vil jeg varmt anbefale min jordbærlagkage, hvis der står fødselsdag p programmet her i sommersæsonen.
Emma
30/01/2020 at 06:54 (5 år ago)Hej!
Jeg har nu lavet denne lækre kage tre gange. Første gang gik alt som det skulle men de to andre gange er cremen skilt efter den har været på køl og jeg er begyndt at piske den. Har du nogen ide om hvorfor?
Hilsen Emma
pilenskoekken90
30/01/2020 at 15:57 (5 år ago)Hej Emma. Øv hvor træls – jeg har dog aldrig oplevet at en vaniljecreme kan skille! Så det kan jeg desværre ikke svare på hvorfor er sket :/
Sofie
18/05/2020 at 19:09 (4 år ago)Skal der bruges 1 liter og 1/4 dl piskefløde eller læser jeg det forkert?
Sofie
19/05/2020 at 09:03 (4 år ago)Nej sorry, 1 dl og 1/4 dl 🙂
Anneli
26/05/2020 at 19:17 (4 år ago)Hvor stor en tærteform bruger du ca?
pilenskoekken90
07/06/2020 at 11:02 (4 år ago)26 cm 🙂
Helin
11/08/2021 at 23:27 (3 år ago)Jeg har en kun en tærteform lavet af glas. Skal det være med en løs bund? ☺️
Andrea
10/06/2024 at 09:21 (3 måneder ago)Hej – kan jeg bage både mørdej og mazarinmasse samt putte chokolade på mazarindelen dagen før og lade den stå tildækket i køleskabet natten over, hvis den først skal samles og bruges til eftermiddagen dagen efter?