Pistaciekage med citronmousse og fransk marengs

IMG_5324

Denne her kage blev lavet som en lækker dessert sidste weekend. Den er perfekt hvis du trænger til en lidt lettere dessert oven på julens nougat, marcipan og chokolade fest – selvom det nu også er lækre sager.
Kagen her er syrlig, sød og smelter på tungen. Hvis du i forvejen er vild med den klassiske citronfromage, så er jeg sikker på at denne her luksusudgave også vil falde i god jord. Og så er den jo bare super smuk at se på med den brændte marengs på toppen!

Kagen her minder mig om sol og forår – hvilket er tiltrængt med det grå vejr udenfor. Nu hvor man ikke kan trylle solen frem, så kan man da lege at det er forår ved at bage sådan en lækkerbisken.

Jeg er helt forelsket i kagen og de søde og syrlige modspil. Og jeg håber at du bliver lige så vild med den som jeg.

IMG_5261

Ingredienser (10 pers)

Pistaciebund
60 g sukker
75 g marcipan
40 g usaltede pistacienødder
2 små æg
75 g blødt smør
1 tsk hvedemel

Citronmousse
4,5 blade husblas
saft af 5 citroner (ca 1,5 dl)
skal af 2 øko citroner
140 g sukker
3 æggeblommer
0,5 l piskefløde

Marengs
100 g æggehvider
200 g flormelis

Fremgangsmåde:

Pistaciebund:

Start med at lave pistaciebunden ved at blende pistacienødderne fint og ælt dem med sukker og marcipan til det er blandet godt sammen.
Pisk marcipanmassen med det bløde smør, og tilsæt herefter æggene en efter en. Vend til sidst hvedemel i.
For en springform (20 cm) med bagepapir i bunden og hæld dejen heri. Smør ikke kanterne af springformen.
Bag kagen ved 180 grader i ca 25 min. Tjek efter med en pind at den har fået nok.
Sæt kagen på køl imens du forbereder moussen.

Citronmousse:

Udblød husblassen i koldt vand.
Varm sukker, citronsaft og citronskal i en gryde indtil sukkeret smelter. Lad det køle lidt af.
Hæld æggeblommerne i en skål, og tilsæt den let afkølede citronsaft imens der røres rundt. Hæld det hele tilbage i gryden hvor det varmes op ved medium varme indtil det tykner. Det skal have konsistens som en tyk sovs. Husk endelig ikke at lade massen koge!
Tag gryden af varmen. Vrid husblas fri for vand og opløs i den varme citroncreme. Lad det igen køle en smule.
Pisk fløden til let skum. Start med at tage et par skefulde flødeskum og vend forsigtigt i den let kølede citroncreme. Hæld nu lidt efter lidt citroncremen i skålen med flødeskum og vend det hele forsigtigt indtil massen bliver ensartet.
Tag pistaciebunden ud af køleskabet og for formen med bageplast eller bagepapir, så det sidder tæt ind til pistaciebunden. Hæld nu citronmoussen over bunden.
Jeg brugte ikke hele citronmoussen, men lod ca 2-3 dl være tilbage, hældte det på små glas til små portionsanretninger.
Lad nu kagen sætte sig på køl i mindst 3-4 timer.

Brændt marengs:

Pisk æggehviderne let. Tilsæt herefter flormelis lidt efter lidt imens der piskes, og pisk indtil marengsen bliver sej, blank og stiv i konsistensen.
Fyld marengsen i en sprøjtepose med en rund tylle, og lave fine toppe tilfældigt på kagen.
Brænd marengsen gylden med en gasbrænder

IMG_5289

10 Comments on Pistaciekage med citronmousse og fransk marengs

 1. Tanja
  16/05/2016 at 08:14 (6 år ago)

  Kan den fryses ?

  Svar
  • Pilenskoekken
   16/05/2016 at 10:07 (6 år ago)

   Hej Tanja 🙂

   Jeg har desværre ikke selv prøvet at fryse den, så det kan jeg ikke sige med sikkerhed. Hvis du gerne vil lave kagen og være i god tid, så ville jeg lave bunden på forhånd – den kan nemlig godt fryses. Og så lave moussen dagen inden den skal serveres. Håber det var svar nok 🙂

   Mange Hilsner
   Camilla

   Svar
 2. Alberte Stengaard
  23/12/2016 at 08:23 (5 år ago)

  hurtig hurtig spørgsmål 🙂
  havde overvejet at lave citronfromage den 24 (holder 2 gange jul) og har syltet citroner dertil.. men så så jeg denne!! tror du jeg kan lave kagen uden marengs og så pynte med syltede citroner i stedet eller er det bare dumt? 🙂 håber du når at se det skal nemlig bage i dag 🙂
  kæmpe kram fra alberte som er STOR fan også på instagram 😀

  Svar
  • Pilenskoekken
   23/12/2016 at 08:39 (5 år ago)

   Kære Alberte

   Det lyder da rigtig lækkert med de syltede citroner! Jeg ville nok stadig putte lidt marengs på toppen, da den søde marengs giver et godt modspil til den syrlige mousse. Nu ved jeg ikke hvor store de syltede citroner er, men jeg tænker at man da sagtens kan pynte med begge dele – og så eventuelt bare sætte små tilfældige toppe af marengs i stedet for at dække hele kagen 🙂 Den smager virkelig godt, så er sikker på du bliver populær hvis du serverer den 🙂
   Tusind tak for de søde ord – og juleknus herfra <3

   Svar
   • Alberte Stengaard
    23/12/2016 at 09:46 (5 år ago)

    ihh tak for svar!! 🙂 ja det nok god ide, har bare ikke en lille gasbrænder :/
    den lyder også max lækker! det er små skiver af citron i vanilje sukker sirup
    juleknus tilbage

    Svar
    • Pilenskoekken
     23/12/2016 at 09:50 (5 år ago)

     Hvis du ikke har en gasbrænder kan du også toppe kagen med flødeskum og de syltede citroner. Det tror jeg også vil være lækkert – og så mindet det jo meget om den klassiske citronfromage 🙂 god jul og god fornøjelse med kagebagningen ❤️

     Svar
     • Alberte Stengaard
      23/12/2016 at 10:49 (5 år ago)

      SÅ GOD IDE!! det gør jeg, tusind tak for du svarer 😀
      håber du får en dejlig jul og nyder solen i dag <3

 3. Annie Jensen
  19/01/2018 at 12:35 (4 år ago)

  Jeg kan se, at titlen på denne opskrift indikerer, at der skal italiensk marengs på toppen, men selve opskriften beskriver hvordan man laver en fransk marengs. Vil høre om det er en Franks eller Italiensk marengs der skal bruges? Kan se, at du i opskriften på små citrontærter med brændt marengs bruger Italiensk marengs. Jeg har med succes lavet denne pistaciekage én gang, hvor jeg holdt mig til opskriften og synes at marengsen blev lidt blød og havde svært ved at holde faconen som høje toppe. Kan det skyldes at det er en italiensk marengs man skal lave?

  Svar
  • Pilen
   21/01/2018 at 11:22 (4 år ago)

   Hov det er min fejl – det er en fransk marengs til denne kage, og som du selv skriver en italiensk marengs til citrontærterne. En fransk marengs er typisk mere blød i det, så det er en smagssag. Men jeg bruger også oftere italiensk marengs, da det bedre holder formen 🙂 Men du kan jo bruge den slags marengs du selv foretrækker – jeg havde ikke problemer med at den franske marengs holdte formen på denne kage, så længe det bliver spist samme dag det laves 🙂

   Svar
 4. Katja Sredniawa Lindqvist
  13/04/2022 at 06:01 (1 måned ago)

  Jeg har prøvet at lave din citronmousse men den del med at varme æggemassen op så den tykner virker ikke. Jeg har fulgt målene i opskriften til punkt og prikke men nu efter 15 minutter tykner den stadig ikke og jeg må jo ikke få den i kog. Er det noget du har været ude for?

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *